COP21: Hvordan finansierer vi klimaaftalerne? 

 
 
Symbolsk billede af euroen, lavet af blomster © BELGA_Agefotostock_C.Ohde  

Hvordan finder vi de finansielle midler til at redde klilmaet? Dette var mandagens overordnede spørgsmål, da nationale parlamentarikere og MEP’er debatterede klimakonferencen i Paris (december 2015). De nationale parlamentarikere blev enige om at arbejdet starter dags dato, og de vil sikre at deres regeringer drager til Paris med den rette indstilling.

Miljø- og klimaudvalgets formand, Giovanni La Vie (Italien) fra EPP-gruppen, udtalte at ”EU har altid været forgangsbillede i kampen mod klimaforandringer”. Det skete i åbningstalen til medlemmerne fra 22 nationale parlamenter.

Jo Leinen (Tyskland) fra S&D-gruppen sagde, at penge bliver et problem: ”Hvem skal levere de hundrede af milliarder af euro, som skal præsenteres i Paris?”

For Gerben-Jan Gerbrandy (Holland) fra ALDE-gruppen understregede, at ”så længe den rigeste del af verden ikke er villig til at betale mere for at komme klimaforandringerne til livs, vil den fattigste del ej heller indvillige i at gøre noget drastisk for at reducere CO2-udledningen.”

Klik her og for flere nyheder fra Europa-Parlamentet

Bas Eickhout (Holland) fra De Grønne sagde, at det burde være finansministrene som tog til Paris: ”Det store spørgsmål i Paris bliver finansiering,” og tilføjede, at såfremt de udviklede lande ikke kan stille med $100 mia. dollars om året i 2020 – som man har aftalt – så er miljø- og klimadiplomatiet dødt.

”COP21 i Paris kan ikke løse hele problemet”, udtalte klimakommissær Miguel Arias Cañete. Aftalen skal ratificeres af de nationale parlamenter, dernæst implementeres i regionerne. Fabienne Keller fra det franske senat understregede, at Frankrig er besluttet på at kæmpe for en vedvarende aftale i Paris. 

Infoboksen 
  • Forud for klimakonferencen i Paris har EU lovet FN at reducere udledningen af drivhusgasser med 40% inden 2030, sammenlignet med udledningsniveauet i 1990.  
  • Fra år 2020 har udviklede lande aftale at donere $100 mio. dollars om året til FN's fond, Green Climate Fund, der hjælper udviklingslande med at tilpasse sig og dæmpe klimaforandringer. 
  • Ni ud af ti europæere (90%) ser klimaforandringerne som et alvorligt eller meget alvorligt problem. http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_409_en.pdf