Hvordan får vi øget brugen af alternative brændstoffer til biler?

Få information om alternative brændstoffer til biler og EU's politikker til at øge brugen af dem for at mindske CO2-udslippet.

Carousel

Vejtransporten står for omkring en femtedel af EU's CO2-udslip. EU ønsker at mindske konsekvenserne for klimaet ved at fremme brugen af vedvarende og lav-karbonbrændstoffer.

Se flere fakta og tal om CO2-udslip fra biler

Hvad er de forskellige typer af alternative brændstoffer?

Alternative brændstoffer er brændstoffer eller energikilder, der bruges som erstatningsbrændstoffer i transport, der kan hjælpe med at dekarbonisere sektoren.

Alternative brændstoffer til køretøjer med nul udslip

Alternative brændstoffer til køretøjer med nul udslip er bl.a. elektricitet, brint og ammoniak.

  • Elektricitet til biler kommer fra forskellige kilder: kraftværker der forbrænder fossile brændstoffer, vedvarende energikilder og kernekraftværker. Elektriske vogne udleder ikke forurenende stoffer, mens hybridbiler bruger mindre olie og mindsker CO2-udslippet.
  • Brint, ofte brugt til tungere køretøjer og stadig på et tidligt stadie, udvindes fra vand og organiske stoffer. Den miljømæssige påvirkning af brint afhænger af, hvordan den produceres - f.eks. via vedvarende kilder som solpaneler, vind eller biogas eller ved at bruge fossile brændsler.

Læs mere om fordelene ved vedvarende brint for EU

  • Ammoniak kan bidrage til en markant reduktion i det samlede CO2-udslip, da ammoniaks eneste bi-produkter er vand og nitrogen.

Vedvarende brændsler

Vedvarende brændstoffer er bl.a. biomasse og biobrændstoffer, syntetiske og paraffiniske brændstoffer, herunder ammoniak (som beskrevet ovenover), produceret fra vedvarende energi.

  • Biobrændstoffer er bionedbrydelige brændstoffer, der fremstilles indenlandsk fra vegetabilske oiler, dyrefedt eller genanvendt madolie fra restauranter. De er lige nu den vigtigste form for alternativ brændstof og står for 4,4% af brændstofforbruget i transporten i EU.
    De kan bidrage til en markant reduktion af det samlede CO2-udslip, hvis de produceres bæredygtigt. Men der er risiko for, at de skal bruge et areal, der ellers kunne have været blevet brugt til andre formål som f.eks. til produktion af fødevarer og afgrøder.

Lavkarbonbrændstoffer er baseret på naturgas

Der er andre brændstoffer, der kunne hjælpe til at nå målet om nul udslip fra transporten. Bl.a.:.

  • Flydende petroliumsgas (LPG) kommer fra olie og naturgas og i fremtiden også biomasse. Det udslipper 35% mindre CO2 end kul, 12% mindre CO2 end olie og næsten ingen farlige fine luftpartikler. Der er veletableret infrastruktur for automotiv LPG, også kendt som autogas i nogle lande, men da kravene bliver højere, vil LPG ikke kunne give de større reduktioner i udslippet, som der er behov for.
  • Komprimeret naturgas (CNG) produceres ved at komprimere naturgas (oftest metan).
  • Flydende naturgas (LNG) produceres ved rensende naturgas (oftest metan) og ved at nedkøle det til, det bliver flydende. Det har ikke et væsenligt potentiale til at mindske udslip, så MEP'erne støtter det ikke til brug i vejtransporten.
  • Synthetiske og paraffiniske brændstoffer laves ved at bruge biomasse eller naturgas såvel som vegetabilske olier eller dyrefedt.

Hvor mange køretøjer på alternative brændstoffer er der i Europa?

Omkring 5% af biler og varevogne kører i dag på alternative brændstoffer i EU. Antallet af elektriske vogne i EU er steget til over 4,4 millioner i 2022, 16 gange flere end i 2015. I 2022, ud af 3.109.156 personbiler i Danmark, brugte 138.369 alternative brændstoffer.

Overgangen til køretøjer med nul udslip går hånd i hånd med en omfattende infrastruktur af genopladnings- og optankningsstationer. Omkring 360.000 offentligt tilgængelige elektriske opladningspunkter i EU, men de fleste er i nogle få lande (Holland, Tyskland, Frankrig, Italien og Sverige).

Hvad vil EU gøre for at øge brugen af bæredygtige brændstoffer?

Mens brændstofpriserne stiger og i tråd med EU's klimamål om at mindske drivhusgasudslippet med minimum 55% i 2030, forsøger EU at opmundre til at bruge alternative brændstoffer.

Læs mere om EU's tiltag til at mindske CO2-udslippet.

Stigende antal opladnings- og optankningsstationer 

Til at kunne fremme brugen af alternative brændstoffer godkendte Parlamentet i oktober 2022 ændringer til reglerne, der omhandler den nødvendige infrastruktur til at gøre dem mere tilgængelige på tværs af Europa.

I marts 2023 blev Parlamentet og Rådet enige om obligatoriske nationale mål for oprettelsen af infrastrukturen for alternative brændstoffer til biler og varevogne. Parlamentet vedtog reglerne ved julis plenarforsamling, og de vil træde i kraft, når de er blevet godkendt af Rådet.

Under forhandlingerne skubbede MEP'erne på for at få flere genopladningsstationer ved større EU-veje og sikrede, at der er elektriske opladningsstationer for biler med et output på mindst 400 kW hver 60. km fra 2026, op til 600 kW fra 2028. Der skal være opladningsstationer ved hver 120. km for lastbiler og busser fra 2028 på vigtige transeuropæiske transportnetværk (TEN-T) med 1400 kW til 2800 kW output afhængigt af vejen. Fra udgangen af 2030 skal hver sikret parkeringsområde for tunge køretøjer inkludere mindst en opladningsstation med et output på 100kW.

Fra 2031 vil der være brintgenoptankningsstationer ved hver 200 km langs de større veje. I 2021 var der kun 136 brintoptankningsstationer i EU.

De opdaterede regler skal gøre det mere simpelt at genoplade og betale. MEP'erne sikrede, at fra 2027 skal Kommissionen oprette en EU-database med alternativt brændstofdata, der skal informere forbrugerne om tilgængelighed, ventetid og priser ved de forskellige stationer.

Det Alternative Brændstofinfrastruktur-direktiv indeholder også foranstaltninger for luftfarts- og den maritime sektor. Find ud af hvordan den bidrager til at skære i CO2-udslippet fra fly og skibe.


Fremme af salg af rene biler

EU's genopretningsplan efter Covid-19-pandemien, NextGenerationEU, indeholder €20 mia., der kan bruges til at øge salget af rene biler.

EU har også fremsat CO2-udslipsbegrænsninger for nye biler, der skal føre til øget brug af bæredygtige brændstoffer. I 2035 skal alle nye biler være udslipsfrie.

Relaterede artikler