Konferencen om Europas fremtid: Hvad er det, og hvordan foregår det?

Konferencen om Europas fremtid er en mulighed for europæerne til at få indflydelse på, i hvilken retning EU skal gå. Få mere information her.

Infografik
Infografik.

Mens verden bekæmper pandemien og leder efter løsninger på langsigtede udfordringer som f.eks. klimaforandringer, har EU forpligtet sig til at tage en åben, demokratisk debat med borgerne, om hvad der skal prioriteres.

Inklusiv, demokratisk proces

En Eurobarometer-undersøgelse fra for nylig viste, at 92% af europæerne vil have, at borgernes stemmer skal ‘tages mere i betragtning i beslutninger relateret til fremtidens Europa’. Konferencens formål er at gøre det til en realitet.

Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen inviterer alle europæere til at dele deres ideer til, hvordan EU skal udvikle sig, hvad prioriteterne bør være, og hvordan man skal forberede sig på den nye verden efter Covid-19-pandemien. Institutionerne vil gerne have den bredeste konsultation som muligt med særlig fokus på de unge.

Konferencen er mere end en lytteøvelse. Bidragene fra borgerne vil blive samlet på den online platform og indgår i debatter med MEP'erne, nationale parlamentsmedlemmer, regeringer, EU-repræsentanter og andre interessenter. Disse debatter vil blive grundlaget for politiske forslag, der finder vej til konkrete EU-tiltag. Parlamentet, Rådet og Kommissionen har forpligtet sig til at lytte til borgerne og følge op på udfaldet af konferencen.

Alle europæere er velkomne til at deltage i processen uanset deres alder, køn, uddannelse eller arbejde. Parlamentet ønsker at sikre, at de unge deltager aktivt og brugte det Europæiske Ungdomsarrangement i oktober 2021 til at samle deres visioner om Europas fremtid.

Hvordan foregår det?

Konferencens digitale platform gik i luften den 19. april. Den gør det muligt for alle at dele og diskutere online såvel som planlægge arrangementer i EU, når og hvor sundhedsforholdene tillader det. Disse arrangementer er en kilde til ideer til forandring. Medlemslandene vil også afholde borgerdrevne arrangementer.

De europæiske borgerpaneler samler folk med forskellige baggrunde til at se på de ideer, der er kommet. Der er fire borgerpaneler med 200 medlemmer hver, der vil arbejde på forskellige temaer:

  • Stærkere økonomi, social retfærdighed, job, uddannelse, unge, kultur, sport og digital omstilling
  • Europæisk demokrati, værdier, rettigheder, retsstaten og sikkerhed
  • Klimaforandringer, miljø og sundhed
  • EU i verden og migration

Hvert panel vmødes minimum tre gange og er frie til at kunne definere deres prioriteter. Deres anbefalinger vil blive fremlagt for konferenceplenaren.

Konferenceplenaren vil spille en central rolle i konferencen, da repræsentanter for EU-institutionerne, regeringerne og civilsamfundet vil mødes med borgerne for at diskutere og udvikle forslag til forandring. Parlamentet har skubbet på for at få en politisk stærk plenar med mange valgte repræsentanter, såvel som for at borgerne spiller en vigtig rolle.

Indvielsesplenaren fandt sted den 19. juni i Strasbourg med fjerntliggende og fysisk deltagelse. Den anden finder sted 22.-23. oktober. Flere sessioner vil komme til at diskutere de forslag, der er kommet fra borgerpanelerne.

Bestyrelsen har ansvaret for, hvordan konferencen forløber. Den består af repræsentanter fra Europa-Parlamentet, Rådet og Europa-Kommissionen såvel som observatører.

Hvad vil konferencen blive brugt til?

Udfaldet vil afhænge af de anbefalinger, borgerne er kommet med og de efterfølgende debatter.

Den endelige rapport, der ventes i foråret 2022, vil blive skrevet af bestyrelsen baseret på forslag godkendt af konferenceplenaren. Rapporten vil blive lavet i samarbejde med plenaren og skal have modtaget en godkendelse. Den vil derefter blive sendt til Parlamentet, Rådet og Kommissionen, som kan følge op på den.

Parlamentet har understreget, at konferencen skal have en reel indflydelse på, hvordan EU er sat sammen, og hvad EU gør for at sikre, at borgernes stemmer og bekymringer står i centrum for EU's politikker og beslutninger.

Infografik.
Infografik

Relaterede artikler