Europas fremtid: Borgerpanelets forslag om EU's rolle i verden og migration

Det europæiske borgerpanel i Maastricht den 11.-13. februar kom med 40 anbefalinger til at håndtere migration og gøre EU stærkere internationalt.

Migration, udenrigspolitik: Borgerne afgiver anbefalinger i Maastricht

Anbefalingerne omhandlede fem fokusområder:

  • Selvhjulpenhed og stabilitet
  • EU som international partner
  • Et stærkt EU i en fredelig verden
  • Migration fra et menneskeligt synspunkt
  • Ansvarlighed og solidaritet på tværs af EU

Mødet var en del af Konferencen om Europas fremtid og samlede 200 borgere fra elle EU's lande. På grund af den nuværende Covid-19-situation kunne paneldeltagerne også deltage online.

Enrico Giannotti, en deltager fra Italien, sagde, at anbefalingerne er “meget omfattende”, og tilføjede, “Jeg håber, at de vil blive taget i betragtning af de europæiske politiske beslutningstagere.”

Paneldeltagerne udtrykte stor støtte til de direkte demokratiske øvelser som konferencen, som de mener bør fortsætte årligt.

Find ud af hvad de europæiske borgerpaneler er, og hvad formålet med dem er

Migration

Efter at have udvekslet synspunkter om alle aspekter af migration anbefalede paneldeltagere tiltag til at adressere dets årsager og regulere det på en humanitær måde, så flygtninge kan blive bedre integreret og for bedre at dele ansvaret i alle EU-lande.

Deltagerne noterede sig, at migration ikke nødvendigvis er et problem. De foreslog at give adgang til det europæiske arbejdsmarked for asylansøgere med de relevante kvalifikationer og forbedre forholdene for arbejdstagere, der migrerer til EU.

Uligheden langs EU's ydre grænser blev også understreget. Til at adressere den anbefalede deltagerne, at Frontex, det europæiske grænsekontrolsagentur, styrkes og bliver mere transparent.

“Nordlige lande, der har ikke så mange eksterne grænser, skal bidrage mere til et centralt agentur, som f.eks. Frontex, for at hjælpe de sydlige lande, der står over for et større (migrations) pres,” sagde Péter Csákai-Szöke fra Ungarn.

EU i verden

EU’s afhængighed af import af strategiske produkter, som medicin, halvledere, energi og fødevarer var af stor bekymring. Panelet anbefalede bedre støtte til lokal produktion og øget produktion af vedvarende energi for at kunne mindske afhængigheden “størst muligt.”

Det blev også foreslået, at de fleste beslutninger på området for udenrigsanliggender skal træffes af et kvalifceret flertal frem for enstemmighed for at øge hastigheden for krisemodsvar og konsolidere EU’s tilstedeværelse i verden gennem en forenet front.

EU skal også indføre restriktioner på import fra lande, der ikke lever op til etiske og miljømæssige kriterier og fremme værdier såsom menneskerettigheder og demokrati i udlandet, anbefalede deltagerne.

“Vi blev ikke enige om alt, men var i stand til at mødes halvvejs på de områder, og det er skønt,” sagde Ewa Buchta fra Polen.

Næste skridt

Repræsentanter fra panelet vil være til stede og debattere anbefalingerne ved den næste konferenceplenar den 11.-12. marts 2022 i Strasbourg. Plenaren vil have repræsentanter fra EU-institutionerne, nationale parlamenter, civilsamfundet og borgere.

Det endelige udfald af konferencen vil blive præsenteret i en rapport til formændene for Parlamentet, Rådet og Kommissionen, der har forpligtet sig til at følge op på disse anbefalinger.

Det resterende europæiske borgerpanel vil vedtage sine anbefalinger den 25.-27. februar i Dublin, Irland: Panel 1: stærkere økonomi, social retfærdighed, job, uddannelse, kultur, unge, sport og digital omstilling.


Del dine ideer til fremtidens Europa på konferencens platform


Deltagere fra det fjerde europæiske borgerpanel i   Maastricht
Deltagere fra det fjerde europæiske borgerpanel i Maastricht.

Mere