Vinderen af LUX-filmprisen: “Min film handler om en kvinde, der vil redde verden”  

 
 

"Kvinde på krigsstien” vandt dette års LUX-filmpris. Vi interviewede instruktør Benedikt Erlingsson om klimaforandringer og de udfordringer, de giver i et demokrati.

"Filmen handler om demokrati, medierne, miljøproblemerne og folks ret til at handle og bryde med reglerne." Sådan beskriver den den islandske instruktør Benedikt Erlingsson sin film, der onsdag (14. november) vandt Parlamentets årlige filmpris, LUX-filmprisen. Hans surrealistiske arthouse action thriller underbygges med masser af smuk islandsk natur, der skal understrege behovet for at tackle vores miljømæssige udfordringer.


En aktivistisk film

“Min film skal ses som en advarsel. Lige nu er der en mækelig kultur for at udskyde at tackle problemerne. Det er vores egen livsstil, der skal ændres, og det er en stor udfordring for vores generation," sagde Benedikt Erlingsson i et Facebook live-interview kort efter, at han havde modtaget prisen i Strasbourg.

Kvinde på krigsstien er en sjov, energisk og feministisk saga om en kvinde, der er musiklærer og lever et dobbeltliv som passioneret miljøaktivist. mens hun planlægger sin mest modige aktion hidtil, finder hun ud af, at hendes adoptionsansøgning er gået igennem, og der venter hende en lille pige i Ukraine.


“Kvinderne redder verden konstant”

Vi spurgte, hvorfor han valgte en kvindelig hovedrolle til sin film (spillet af Halldóra Geirharðsdóttir), og Benedikt Erlingsson svarede: “Kvinderne redder konstant verden. De bruger nogle gange andre strategier end mændene. I disse dage har verden brug for at blive reddet, og i miljøkampen går de sjældent på kompromis.”


Film og politisk debate

Ved prisoverrækkelsen sagde Parlamentets formand Antonio Tajani: “Årets finalister udforsker tre temaer om fremtidens Europa: risikoen ved ekstrem nationalisme, miljøkampen og migrationsudfordringer.” Han tilføjede, “Ved at vise os nye og personlige vinkler om Europa bidrager i til den politiske debat, der finder sted hver dag i denne institution.”


Bededikt Erlingsson havde også en besked i forbindelse med EU-valget i maj 2019: “Vi er den sidste generation, der kan gøre noget ved klimaforandringerne. Hvis vi ikke gør noget, bliver det for sent for vores børn. Det er derfor vi skal stemme. Det er vores vigtigste våben til at redde verden."


Finalisterne til årets pris var Styx, Kvinde på krigsstien og The other side of everything. Få mere information om hvornår de vises i en biograf nær dig.


Lux-Prisen 2018.