Se LUX-filmprisfinalisterne i en biograf nær dig 

 
 

Et politisk mordmysterie, en thriller om magt og korruption og historien om en antiheltinde, der udfordrer de patriakalske traditioner, kommer til en biograf nær dig.

LUX-filmprisen  

De tre film er dette års nominerede til LUX-prisen af Parlamentet og er blevet købt til biografer på tværs af Europa som en del af LUX-filmdagene.

‘Cold Case Hammarskjöld’, ‘The Realm’, og ‘Gud Eksisterer, Hendes Navn Er Petrunya’ er film af meget forskellige stilarter, men en ting har de til fælles: De er europæiske og deres historier og hovedpersoner får os til at tænke over politik, værdier, traditioner og de udfordrer vores forestillinger.

Oplev dem under LUX-filmdagene fra oktober til februar og stem på din favorit.


LUX-filmdagene

Filmelskere kan se de tre film under LUX-filmdagene ved filmfestivaler eller i biografer i alle EU-lande fra oktober 2019 til februar 2020. Filmfremvisningerne er planlagt i mere end 50 byer inklusiv større filmfestivaler. For at gøre dem tilgængelige for alle, betaler Europa-Parlamentet for undertekster på EU's 24 officielle sprog. Tjek de gratis filmfremvisninger i Danmark her.

 

Stem på din favoritfilm før 31. januar og få mulighed for at vinde en tur til Karlovy Vary International filmfestival i Tjekkiet næste juli og personligt annoncere vinderen af pulikumsprisen.


Særlige arrangementer 

Tre simultanfremvisninger giver mulighed for at diskutere filmene med deres instruktører. Instruktørerne vil være til stede i Bruxelles, men du kan være med online og stille dine spørgsmål på Twitter og Facebook hjemme fra din sofa:

  • Onsdag d. 6. november med instruktør Teona Mitevska efter fremvisningen af filmen ‘Gud Eksisterer, Hendes Navn Er Petrunya’
  • Torsdag d. 7. november med instruktør Rodrigo Sorogoyen effter fremvisningen af “The Realm”
  • Fredag d. 8. november med instruktør Mads Brügger efter fremvisningen af “Cold Case Hammarskjöld’


Alle fremvisningerne begynder kl. 20:00.

De tre film

Cold Case Hammarskjöld af Mads Brügger

Har du nogensinde læst konspirationsteorierne omkring Dag Hammarskjölds død? Den svenske generalsekretær for FN døde i en mystisk flyulykke i 1961 på vej til våbenhvileforhandlinger, der skulle løse en konflikt i Katanga, Congo, hvor massive økonomiske interesser var på spil. Hammarskjöld var en progressiv politikker, der ville forebygge, at vestlige lande som Storbritannien og Frankrig skulle genetablere deres indflydelse i Afrika, efter at kolonierne havde vundet selvstændighed. Mads Brüggers dokumentar sætter spotlys på mysteriet. Den ser på de gamle anklager og kommer også gradvist med nye og forbløffende opdagelser. Denne provokerende film er også et ekko af mange af nutidens problemstillinger. Mens den peger fingre af vildledende praksisser i politik, er den samtidig også gennemgående humanistisk og sjov. Det er kun tredje gang i historien, at en dokumentarfilm nomineres til en LUX-filmpris.


Gud Eksisterer, Hendes Navn Er Petrunya af den nordmakedonske instruktør Teona Mitevska
Hvad sker der, når en kvinde deltager i en konkurrence, der traditionelt set kun er for mænd og får fat på et helligt kors, som en ortodoks præst smider i floden? Petrunya gør præcis det, og det gør både mændene og præsten rasende, og de sætter politiet på sagen. Selvom hun egentlig ikke var feminist, nægter Petrunya at følge kravet om at levere korset tilbage og kæmper i stedet for lige rettigheder. “Hvorfor har jeg ikke ret til et år med lykke?” spørger hun, og refererer til den 'pris', som vinderen af konkurrencen får.


The Realm af den spanske instruktør Rodrigo Sorogoyen
Hvor langt vil nogen gå for at holde fast i magten? Denne adrenalinladede thriller handler om politisk korruption. Den fortæller historien om en succesfuld politikers fald fra tronen, som det så ud til, at han skulle blive på for evigt. Gør dig klar til bitre argumenter, intense biljagter og skænderier med den gravende presse.


Udvælgelse af vinderfilmen

MEP'erne bestemmer, hvem der skal vinde prisen. Hvem bliver det i år? Find ud af det ved prisoverrækkelsesceremonien d. 27. november under plenarsessionen i Strasbourg.


Om prisen

LUX-filmprisen er en pris, der gives af MEP’erne til at promovere europæiske film, gøre film mere tilgængelige for et bredere publikum på tværs af sprog og kulturer, hjælpe lovende produktioner ud over deres nationale marked og at opfordre til debat om værdier og sociale problemstillinger i Europa.