"Gud eksisterer, hendes navn er Petrunya” af instruktør Teona Mitevska vinder Lux-prisen 2019.  

En nordmakedonsk/belgisk/slovensk/kroatisk/fransk koproduktion vinder den 13. Lux-pris. Dansk film af Mads Brügger blandt de tre finalister.

Europa-Parlamentets formand, Sassoli, lykønskede de tre finalister, deriblandt danske Mads Brügger, og sagde:


”Det er ikke altid let at håndtere kompleksiteten i vores daglige arbejde uden at blive hyllet ind i det tekniske ved parlamentariske aktiviteter. Vi skal også kunne kommunikere følelser og bruge nye sprog. Lux-prisen giver os et ekstraordinært værktøj i den bestræbelse. Vi må gribe muligheden for at undersøge emner som indvandring, retten til sundhedsydelser, feminisme og politisk etik gennem de film, som Lux-prisen fremmer. At tackle klimakrisen, vores koloniale fortid eller diskutere vores model for samfundet gennem film er en stimulerende oplevelse, der skal tilskyndes. Vi er det eneste parlament i verden, der tildeler en filmpris. Lad os være stolte af det.”


Formanden tilføjede: ”Jeg vil endnu en gang sige: Vi skal være særligt stolte af Lux-prisen, vores parlaments pris, af de instruktører og forfattere, vi har været så priviligerede at møde. Længe leve ytringsfrihed, længe leve europæisk film, længe leve Lux-prisen."


“Gud eksisterer, hendes navn er Petrunya” af Teona Mitevska, er koproduceret af Nordmakedonien, Belgien, Slovenien, Kroatien og Frankrig. Den fortæller historien om en ung, arbejdsløs kvinde, der vinder løbet om det hellige kors under den ortodokse ceremoni i forbindelse med Helligtrekongersdag. Hun har pludselig adgang til en religiøs tradition, som normalt kun er åben for mænd. Filmen ses som et væsentligt bidrag til den feministiske kamp mod konservative samfund.


De to andre film, der blev nomineret til Lux-prisen 2019, var dokumentaren “Cold Case Hammarskjöld”, en dansk, norsk, svensk og belgisk koproduktion af den danske instruktør Mads Brügger og “The Realm” af Rodrigo Sorogoyen, koproduceret i Spanien og Frankrig.


En pressekonference med næstformand for Europa-Parlamentet Klara Dobrev (S&D, HU), formand for kulturudvalget, Sabine Verheyen (EPP, DE), og instruktører og producere, der har arbejdet med de tre film, er planlagt til efter prisuddelingen, kl. 15.30. Se den live her.


Mere information om Lux-prisen 2019 og processen med valg af film.