EU's langsigtede budget: Parlamentet ønsker sikkerhedsnet for støttemodtagere 

Pressemeddelelse 
 
 
Titusindvis af Erasmus+ udvekslinger kan ikke finde sted, hvis uden en FFR eller backup plan d. 1. januar 2021 ©Liubov Levytska/AdobeStock  
  • Risiko for at betalinger afbrydes, hvis der ikke i tide opnås enighed om det langsigtede EU-budget for perioden efter 2020
  • MEP'erne opfordrer indtrængende Kommissionen til at udarbejde en beredskabsplan for at sikre kontinuitet i EU-finansieringen i kølvandet på COVID-19.

Den nuværende sundhedskrise gør det endnu mere nødvendigt at tackle risikoen for, at EU's næste langsigtede budget ikke er klar den 1. januar 2021, siger MEP’erne.

Onsdag vedtog Europa-Parlamentet en lovgivningsmæssig beslutning med 616 stemmer for, 29 imod og 46 hverken for eller imod, med anmodning om, at Europa-Kommissionen senest den 15. juni 2020 forelægger et forslag til en flerårig finansiel ramme (FFR).

Selv om de nuværende budgetlofter automatisk forlænges, hvis der ikke er indført en ny FFR næste år, udløber mange programmer i slutningen af 2020 som f.eks. samhørigheds-, Erasmus- eller forskningsprogrammer. Målet er at skabe et sikkerhedsnet for borgere, regioner, byer, landbrugere, universiteter eller virksomheder, som nyder godt af EU-programmer, og udelukke enhver risiko for, at den nuværende FFR og programmerne afbrydes eller forlænges på en uønsket måde.

Fokus på håndtering af konsekvenserne af COVID-19

MEP'erne siger, at planen bør omfokusere budgettet midlertidigt med henblik på at tackle og afbøde de umiddelbare økonomiske og sociale konsekvenser af COVID-19-udbruddet og bidrage til genopretningen med mere fleksibilitet og finansiering, som det allerede er sket med dette års budget.

Den 17. april opfordrede Europa-Parlamentet til en omfattende genopretnings- og genopbygningspakke, der indebærer en forøgelse af den flerårige finansielle ramme. Dagens resolution understreger beredskabsplanen vil være et bedre grundlag for EU's genopretning og politiske prioriteter end en forsinket eller utilstrækkelig finansiel ramme.

Citater

Jan Olbrycht (PPE, PL), medordfører: "Den nuværende situation kræver ekstraordinære løsninger. Vi er bange for, at den nye FFR 2021-2027 ikke vil være klar til tiden på grund af forsinkelser med vedtagelsen heraf. Vi opfordrer derfor indtrængende Kommissionen til at foreslå en beredskabsplan for næste års budget. I en tid med kriser og ustabilitet bør modtagerne af EU-budgettet have klarhed for det kommende år. Europa-Parlamentets medlemmer søger efter de bedste løsninger for at sikre EU-budgettets stabilitet."

Margarida Marques (S & D, PT), medordfører: "Borgere, virksomheder og civilsamfundet vil ikke kunne forstå, hvis ikke vi har noget budget på plads den 1. januar 2021. Det ville allerede være vanskeligt at acceptere under normale omstændigheder, men endnu mere nu da COVID-19 medfører alvorlige konsekvenser for familier, skoler, virksomheder og hele økonomier.

Vi opfordrer Kommissionen til at fastholde tidsplanen for fremlæggelse af et ambitiøst EU-budget for de næste syv år, der inkluderer en genopretningsfond, der lever op til borgernes forventninger. Kommissionen er allerede forsinket med fremlæggelsen af sit nye forslag. Det Europæiske Råd skal nå til enighed, og Europa-Parlamentet skal give sit samtykke. Men vi kan ikke løbe nogen yderligere risici. Vi opfordrer endnu en gang Kommissionen til at fremlægge en beredskabsplan. Denne plan skal være effektiv og udgøre et sikkerhedsnet for modtagerne af støtte fra EU-programmer."

Baggrund

Da det nuværende langsigtede EU-budget udløber den 31. december 2020, har EU brug for et nyt for de næste syv år. Kommissionen fremlagde således planer for den næste FFR for 2021-2027 i maj 2018 og bebudede et nyt forslag i maj 2020 for at tage hensyn til sundhedskrisen og dens konsekvenser. Europa-Parlamentet vedtog sin holdning i november 2018 og bekræftede den i oktober 2019. Rådet har endnu ikke kunnet nå til enighed om en holdning.

Næste skridt

Betænkningen støttes af et flertal af Parlamentets medlemmer. Kommissionen skal derfor enten forelægge et relevant forslag eller underrette Parlamentet om grundene til, at den ikke agter at gøre det, jf. artikel 225 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

Efter sin godkendelse som Kommissionens formand i juli sidste år gav von der Leyen følgende tilsagn: "Når Europa*Parlamentet, der træffer afgørelse med et flertal af sine medlemmer, vedtager beslutninger om, at Kommissionen skal forelægge lovgivningsmæssige forslag, forpligter jeg mig til at reagere med en lovgivningsmæssig retsakt under fuld overholdelse af principperne om proportionalitet, subsidiaritet og bedre lovgivning."