Europas flygtningekrise 

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 

De seneste år har Europa skulle finde på et modsvar til et af de mest alvorlige migrationsudfordringer siden Anden Verdenskrig. Læs mere her.

Flygtninge ankommer til Lesbos' kyst efter at have krydset det Ægæiske hav fra Tyrkiet. ©UNHCR/Achilleas Zavallis  

Der har været en betydelig stigning i migrationen til Europa siden 2015. 116.647 personer nåede Europa af søvejen i 2018 sammenlignet med over en million i 2015. Krydsning af Middelhavet forblev dog dødeligt med 2.277 døde eller savnede i 2018 sammenlignet med 3.139 året før. Tilstrømningen af migranter og asylansøgere til Europa har vist behovet for mere fair og effektive euroæiske asyl- og migrationspolitikker. 

 

Migration i tal

De seneste har masser af mennesker flygtet til Europa fra konflikt, terror og forfølgelse i deres hjemlande. Af de 333.355 asylansøgere der opnåede en beskyttelsesstatus i EU i 2018 kom over en fjerdedel fra det krigshærgede Syrien med Afghanistan og Irak ind på en anden- og tredjeplads henholdsvis pga. konflikter, overtrædelser af menneskerettigheder og forfølgelse.

I 2017 boede 258 millioner mennesker (en ud af 30) på verdensplan udenfor deres fødeland. I EU bor 57 millioner mennesker (11% af EU's befolkning) i et andet land end deres oprindelsesland. Af disse kom omkring 20 millioner fra et andet EU-land, mens 37 millioner er født udenfor EU.

Læs vores side med Fakta og Tal for præcis data for de asylansøgere og migranter, der kommer til Europa, er, hvor mange der har søgt og fået asyl, hvor mange der er blevet nægtet adgang til EU, og hvilke finansielle skridt EU har taget for at håndtere situationen.


EU’s svar på flygtningekrisen

Europas migrationsudfordring har afsløret mangler i Unionens asylsystem. Selvom Parlamentet har stået klar siden november 2017 til at forhandle om ændringer til Dublin-systemet, har EU's regeringer ikke været i stand til at nå frem til enighed om deres egen holdning til forslagene.

Parlamentet har også deltaget i en række forberedende nye tiltag til håndteringen af illegal immigration, strengere grænsekontrol og et mere effektivt system til indsamling og lagring af information om de folk, der kommer til EU.


Læs vores guide til EU's svar på migrationsudfordringen.