Sakharov-prisceremoni: “Oleg er en fighter af natur” 

 
 

Del denne side: 

Ved en prisoverrækkelsesceremoni i Parlamentet onsdag (12. december) blev Sakharov-prisen for Tankefrihed 2018 tildelt den ukrainske filminstruktør Oleg Sentsov.

2018 Sakharov-prisceremonien.  

Prismodtageren var dog ikke til stede i Parlamentet i egen person, da han sidder fængslet i Sibirien. Han har fået en fængselsdom på 20 år “for at planlægge terrorisme” mod Ruslands “de facto” styre på Krim-halvøen.

Hans kusine, Natalya Kaplan, og hans advokat, Dmitriy Dinze, modtog i stedet prisen på hans vegne i Strasbourg.

Da parlamentsformand Antonio Tajani overrakte prisen, sagde han: “Oleg Sentsov blev nomineret pga. hans fredelige protest mod den ulovlige besættelse af Krim, hvor han er fra. Også for hans mod, beslutsomhed og overbevisning om menneskelig værdighed, demokrati, retsstaten og menneskerettigheder. Dette er værdier, som vores union bygger på, og som Parlamentet hylder og promoverer selv efter gårsdagen frygtelige terrorangreb (i Strasbourg).”

“Sentsovs sultestrejke og modige, offentlige synspunkter gør ham til et symbol på kampen for løsladelse af politiske fanger i Rusland og rundt omkring i verden," tilføjede han. Antonio Tajani noterede sig også, at prisen kommer på et tidspunkt, hvor der er alvorlige spændinger mellem Rusland og Ukraine. Han opfordrede til, at der ikke bliver en eskalering af situationen og gentog, at Parlamentet støtter Ukraines territoriale integritet.

Antonio Tajani opfordrede også til en øjeblikkelig løsladelse af Oleg Sentsov og alle andre ulovligt tilbageholdte ukrainske borgere i Rusland og på Krim såvel som alle de andre tidligere modtagere af Sakharov-prisen: "Sakharov-prisen er ikke bare en pris. Det er en forpligtelse. Og vi står side om side med prismodtagerne."

Oleg Sentsovs kusine Natalya Kaplan fortalte om prismodtageren som barn, hans handlinger, da Krim blev annekseret og den tortur, han gennemgik, efter han blev arresteret og beskyldt for ting, han ikke har gjort. “Oleg er en person, der ikke bare giver op. Han er en fighter.”

Angående hans sultestrejke og løsladelsen af alle ukrainske, politiske fanger nævnte hun, at “under hans sultestrejke på 145 dage blev ikke en eneste politiske fange løsladt. Men det betyder ikke, at han tabte. Takket være denne handling har hele verden talt om Ruslands repressioner. Dette er en sejr."

Hun afsluttede sin tale med at oplæse en besked fra Oleg Sentsov, der begyndte: "Jeg kan ikke selv være tilstede i dette kammer, men I kan høre mine ord. Selv hvis andre udtaler dem, er de det vigtigste redskab for en person og ofte de eneste, han har. Særligt når alt andet er blevet taget fra ham." 

Antonio Tajani bød også velkommen til forældrene til Sakharov-prisfinalisten Nasser Zefzafi, der ligeledes sidder fængslet, og repræsentanter for 11 NGO'er, der redder liv på Middelhavet, og som også var finalister til prisen.

Han kommenterede, at Sakharov-prisen fylder 30 år og sagde, at den “har støttet personer og organisationer rundt omkring i verden, der er fuldt ud engagerede i at kæmpe for social refærdighed og ofte løber store personlige risici ved at gøre det."

“Fem Sakharov-prismodtagere er efterfølgende også blevet tildelt Nobels Fredspris," tilføjede han. De inkluderer bl.a. Dr. Denis Mukwege og Nadia Murad, der modtog Nobels Fredspris for 2018.

Baggrund

Den 25. oktober annoncerede Parlamentets formand Antonio Tajani, at Sakharov-prisen for Tankefrihed 2018 i år går til Oleg Sentsov.