Europæisk mindedag for ofrene for terrorhandlinger 

 
 
Den 11. marts blev valgt, da det er årsdagen for terrorbombeangrebet i Madrid i 2004, der dræbte 191 personer ©Belga/AFP  

Hvert år den 11. marts afholder Den Europæiske Union en mindedag for ofrene for terrorhandlinger for at udtrykke solidaritet med ofrene og for at understrege, at kampen mod terrorisme kræver mobilisering af alle borgere for at garantere frihed og sikkerhed for alle.

Datoen blev valgt, da det er årsdagen for terrorbombeangrebet i Madrid i 2004, der dræbte 191 personer.


Spanske Teresa Jiménez-Becerril Barrio (EPP), der mistede sin bror og svigerinde i et terrorangreb udført af ETA, kender godt til terrorismens virkelighed. "Ofrenes stemmer og minder er de bedste våben i bekæmpelsen af terrorisme. Terrorister ønsker vores tavshed, så samfundet vil glemme deres forfærdelige gerninger og forbrydelser. Men hvis vi bliver ved med at huske, forpligter vi dem til at acceptere deres ansvar, og ofrets vidneudsagn vil endelig bringe retfærdighed, hvilket er, hvad alle ofrene ønsker".

Teresa Jiménez-Becerril Barrio mener, at EU kan gøre meget mere for at stoppe terrorismen: "Det vigtigste man kan gøre er at forebygge. Sikkerhed og beskyttelse af vores borgeres liv ses undertiden som et angreb på deres frihed. Jeg mener, at det er det modsatte. Den første menneskerettighed er retten til at leve, og denne ret bør altid beskyttes...".Sajjad Karim (ECR, Storbritannien) opholdt sig på Taj Mahal hotelet i Mumbai i november 2008, da terrorangrebet fandt sted. Han siger: "Terrorisme er en af ​​de globale udfordringer, vi står over for i dag... Jeg har stået over for ekstremisternes kugler i udlandet... Ofre for alle overgreb skal vide, at de ikke er alene. Dette er mindedagens kraft: den forener os alle og får os til at stå skulder ved skulder med dem, der har mistet deres kære".Karim mener, at EU har en vigtig rolle at spille. "Stigende ekstremisme og terrorisme på vores egne kyster bør behandles som en prioritet... Som kontinent kender vi kun alt for godt til de katastrofale konsekvenser af had og splittelse. Vi kan ikke tillade, at dette nogensinde sker igen... Den Europæiske Union er nødt til at vise selve årsagen til dens eksistens".