MEPerne vedtager nye tiltag mod "foreign fighters" 

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 

EU-borgere, der er blevet radikaliserede og rejser til Syrien eller Irak for at kæmpe, udgør en stigende trussel. De fleste af de seneste terrorangreb i Europa blev udført af indenlandske terrorister, og en del af dem viste sig at være hjemvendte krigere. Parlamentet godkendte 16. februar nye regler, der kriminaliserer forberedelse af terrorisme og siger god for mere effektiv kontrol ved de ydre grænser.

Lovteksten af Monika Hohlmeier (EPP, Tyskland) blev vedtaget med 498 stemmer for, 114 imod med 29 undladelser.


Det er meningen af det nye direktiv til bekæmpelse af terror skal bruges til at tackle potentielle terrorister, hjemvendte krigere eller ”enlige ulve”. Omkring 5000 europæere menes at have rejst til krigen i Syrien eller Irak. De fleste kommer fra Frankrig, Tyskland, Storbritannien eller Belgien.


Ifølge nogle rapporter kommer 20-30% tilbage, men i tilfælde af at Islamisk Stat bliver svækket i de kommende måneder, kan EU forvente langt flere ifølge Europol.


Antallet af terrorister, der er ”ensomme ulve”, dvs. planlægger og udfører terrorangreb på egen hånd, er stigende og langt mere besværlige for myndighederne at spore.   


Hvad foreslår direktivet?


Direktivet ønsker at kriminalisere forberedende terrorhandlinger, såsom at rejse til andre steder for at deltage i terror, f.eks. til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat, eller til et andet EU-medlemsland for at medvirke i et terrorangreb.


Direktivet ønsker også at forbyde at give eller modtage træning, f.eks. ved at deltage i en træningslejr eller ved at modtage instruktioner derhjemme over internettet. Desuden skal det være forbudt at støtte terrorisme finansielt eller at glorificere terrorister ved at dele budskaber online.


Medlemslandene har nu 18 måneder til at indarbejde de nye regler i deres egne nationale love. parlamentet har også godkendt en stramning af screeningsprocessen af europæiske borgere og borgere fra tredje-lande, der rejser ind i EU. De vil blive tjekket i databaser for mistede eller stjåldne dokumenter.


Tjek vores infografik og tophistorie for at holde dig opdateret på Parlamentets svar på terrortruslen.