EU vil begrænse brugen af plastikposer for at skåne miljøet 

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 
Adgang til infografik:   
       
Det gennemsnitlige antal plastikposer brugt pr. indbygger om året i 2010. Mørkeblå er for engangsbrug, lyseblå for poser brugt mere end én gang. Figuren for lande med stjerne er baseret på antagelser.  

EU vil begrænse brugen af plastikposer. Hver europæer bruger i gennemsnit 200 plastikposer om året, og langt de fleste poser kasseres efter at være blevet brugt blot én enkelt gang. De skader miljøet, eftersom materialet - mikroskopiske partikler – kan optages i vandet, og endda i maden. Derfor vil EU nu begrænse brugen af plastikposer. MEP’er og Det Europæiske Råd har fremlagt detaljerne, og Miljøudvalget (ENVI) står til at stemme d. 31 marts forud for plenarmødet i april.

Følg udvalgsmødet og afstemningen online d. 31 marts fra kl. 15:00. Se også vores diagram over brugen af plastikposer i EU.

EU skal vælge fra mulige to tilgange til at nedsætte brugen af plastikposer:

  1. at reducere brugen af letvægts-plastikposer pr. borger fra 90 poser pr. borger/anno til højst 40 poser pr. borger/anno
  2. inden 2018 at stoppe uddeling af gratis plastikposer ved køb af varer

Miljøpåvirkning

Hvert år ender 8 mia. plastikposer som skrald i EU. De ender desværre også i havet, hvor partikler fra plastik ender i økososyemet - og i sidste ende i fødekæden.

Strømmene i havet samler meget af den plastik, der smides i havet.  Det resulterer i de såkaldte ”skraldeøer”, hvor millioner tons plastik udgør deciderede øer. Den største af disse øer findes i Stillehavet.


Bionedbrydende – hvad er det?

Oxobionedbrydelig plast nedbrydes naturligt til mikropartikler, og det ligner derfor ikke umiddelbart skrald, fordi det er usynligt.

I de nye regler er Europa-Kommissionens job at give instrukser til hvordan man mærker oxobionedbrydelige poser, og hvordan man begrænser brugen af disse.

© 2009 György Gáti www.gatifoto.com