Flygtningekrisen: “Scenerne fra 2015 må ikke gentages”

EUs grænseagentur Frontex vurderer, at antallet af mennesker, der kom til EUs kyster faldt med 1/3 i 2016. Mens der skete et markant fald i ankomsterne til de græske øer, har Italien oplevet et rekordantal migranter. Med over 5.000 mennesker dræbt eller forsvundet, vurderer FN, at 2016 har været det dødeligste år nogensinde for folk, der har rejst over Middelhavet. Under møder d. 12. januar med Kommissionen, Rådet og folk fra UNHRC, diskuterede MEPerne fra rettighedsudvalget (LIBE) krisen.

Carousel

Den maltesiske minister Carmelo Abela talte til Udvalget for Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender (LIBE) og lovede, at uoverensstemmelserne mellem de nationale regeringer på migrationsområdet skal overkommes: ”Basisen for dialogen skal være baseret på ansvarlighed og solidaritet. Direkte eller indirekte er alle medlemslande påvirkede af migration,” sagde han.


”Mens vi skal passe på dem, der har behov for det, skal vi også returnere dem, der ikke har behov for beskyttelse,” tilføjede han.


Aftalen med Tyrkiet


Carmelo Abela opfordrede også til at EUs aftale med Tyrkiet på flygtningeområdet skal respekteres. I et møde med repræsentanter fra Kommissionen kaldte MEP Ana Gomes (S&D, Portugal) aftalen for ”ulovlig og amoralsk”.

Imens svarede Vincent Cochetel fra UNHCR på spørgsmålet om en lignende model med Libyen ligger i kortene: ”Vi kan ikke lave den samme aftale med Libyen,” fastslog han. Hans udtalelse blev bakket op af det hollandske, grønne medlem Judith Sargentini.


Jeroen Lenaers (Holland, EPP) noterede sig, at aftalen med Tyrkiet har resulteret i en reduktion i antallet af druknede på vej til Grækenland, men at ”hvis vi stadig vil have det til at fungere, skal vi sørge for at forholdene til at huse flygtningene bliver meget bedre.”


Parlamentets ordfører på Tyrkiet-området Kati Piti (S&D, Holland) kritiserede Kommissionens udtalelse fra før jul om, at overførslen af asylansøgere til Grækenland under Dublin-forordningen skal fortsætte: ”Lad os nu være realistiske. Vi ser, hvad der sker i Grækenland. Vi har ikke sendt folk tilbage dertil i årevis pga. dårlige modtagelsesforhold. I fodrer populismen ved at annoncere noget, som vi alle ved ikke kan ske.”


Dublin-forordningen bestemmer, hvilket medlemsland der er ansvarligt for processen omkring en asylansøgning.


10,000 mindreårige forsvundet


Cecilia Wikström (ALDE, Sverige) arbejder i øjeblikket på LIBE-udvalgets rapport om en reform af Dublin-reglerne. Hun noterede sig, at en af hullerne i de nye forslag handler om at sikre sig, at mindreårige, der rejser alene, er beskyttede: ”Sidste år forsvandt minimum 10,000 børn og teenagere.”


Vincent Cochetel anbefalede, at medlemslandene etablerer et system, der hurtigt giver børnene værger og forsøger at finde deres familier.


Behov for lovlige adgange til Europa


Som modsvar til Vincent Cochetels opfordring til at finde lovlige veje for Europas flygtninge, sagde Barbara Spinelli (GUE/NGL, Italien): ”Hvis vi ikke finder på nogle lovlige veje, risikerer vi at skabe en kæmpe underklasse i Europa.”


Parlamentet møder megen modstand fra medlemslandene, når det gælder humanitær visa. Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanien), der er ordfører på visa-området, opfordrede UNHCR til at være mere højlydt omkring problemstillingen: “Det ville kunne ændre atmosfæren.”


S&D-medlemmet Josef Weidenholzer (Østrig) kritiserede ineffektiviteten og fragmenteringen af EUs registreringssystemer, mens det italienske S&D-medlem Cécile Kyenge stemte i med UNHCRs opfordring til et mere simpelt bureaukrati til at tage sig af asylansøgningerne.


Vincent Cochetel nævnte også, at EUs registreringssystem for asylansøgere bør gå langt udover den nuværende Eurodac-database, og at det ville kunne spare udgifter og forbedre sikkerheden. Han opfordrede EU til at forberede sig på mulige, fremtidige tilstrømninger: ”Europa ser ikke ud til at have hverken en plan A eller B. Scenerne fra 2015 må ikke gentages.”


Klik på linkene til højre for at se mere om møderne i LIBE-udvalget d. 12. januar.