Ny affaldspakke skal øge genbrug i en cirkulær økonomi

Parlamentet stemmer tirsdag om fire nye direktiver inden for håndteringen af skrald primært for husholdninger og små virksomheder, der repræsenterer 8% af EUs affald.

Infografik.
Infografik over affaldshåndtering i EU.

”Affaldspakken” er første skridt mod en cirkulær økonomi. EU ønsker mere ambitiøse mål, når det gælder genanvendelse, færre lossepladser - der er den mest skadelige håndtering af affald for miljøet og den offentlige sundhed – og mindre madspild.

EU vil gerne gå fra at være en lineær økonomi, hvor vi producerer, forbruger og genererer affald, til en cirkulær økonomi, hvor vi genanvender, samler, genbruger og reparerer.

Danskerne producerer mest skrald i EU, men vi er også blandt de bedste til genanvendelse og kun 1% af vores affald ender på lossepladsen.

At smide affald på lossepladsen er den billigste, men også mest skadelige måde for miljøet og mennesker at komme af med det på. Det er derfor alternativer såsom genanvendelse, genbrug og reparationer af ødelagte ting er nødvendigt.

EU-Kommissionen har foreslået, at 65% at al affald skal genanvendes inden 2030 og kun 10% må ende på lossepladsen. Parlamentets Miljøudvalg (ENVI) vil dog fastsætte et mere ambitiøst mål på 70% genanvendelse og maksimalt 5% af al affald må ende på lossepladsen (med fleksibilitet for de enkelte lande).

Parlamentet stemmer tirsdag i Strasbourg om affaldspakken, der indeholder fire separate direktiver om affald, lossepladser, emballage og køretøjer, batterier og genanvendelse af elektronisk udstyr.