Fra jord til bord: Fødevaresikkerheden i EU skal øges 

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 

Forbrugerne i EU skal kunne være sikre på, at de madvarer de køber er sikre. Svindelsager, som f.eks. skandalen i 2013 med hestekød, har vist, at mere kan gøres for at beskytte forbrugerne.

Parlamentet vedtog d. 15. marts om nye regler, der skal styrke de offentlige inspektioner alle steder inden for fødekæden. I vores video-interview forklarer ordfører Karin Kadenbach (S&D, Østrig) om fordelene ved den nye lovgivning.

Den nye lovgivning skal forbedre sporingen af fødevarer, bekæmpe svindel med mad og genskabe forbrugernes tillid til produkterne på supermarkedernes hylder.

Lovgivningen skal sikre et mere omfattende og effektivt kontrolsystem i hele fødekæden (kontrol med foder, plantesundheden, pesticider, dyrevelfærd, økologi osv.). Der vil være regelmæssige, uannoncerede kontrolbesøg i alle sektorer udført af de nationale myndigheder. Lovgivningen skal også gøre det muligt for myndighederne at reagere hurtigere i en krisesituation og give større bøder til svindlerne.Om fødevaresikkerhed 
  • EU's fødevarekæde er 750 mia. euro værd om året. 
  • Landbrugs- og fødevareindustrien er EU's næststørste industrielle sektor. 48 mio. er ansat inden for sektoren i 17 mio. virksomheder. 

Fødevaresikkerhed i EU


EU's regler på fødevaresikkerhedsområdet er blandt de strengeste i verden og gør vores madvarer blandt de sikreste.


Det moderne globaliserede marked med dets tilsvarende længere og mere komplekse fødevareproduktion skaber risici og får svindel til at se ud som en let opgave. Derfor er det nødvendigt hele tiden at øge kontrollerne for hele fødekæden for at sikre et højt beskyttelsesniveau for både mennesker, dyr og planter med en dertil ordentlig implementering af lovgivningen på fødevareområdet.


Hestekødsskandalen


Svindel med madvarer har eksisteret i århundreder. Der er bl.a. tidligere blevet svindlet med salg af æg fra burhøns i stedet for økologiske æg, opdrættede fisk i stedet for frisk-fangede, osv. I 2013 blev EU ramt af hestekødsskandalen, hvor produkter, der skulle have indeholdt oksekød, i stedet indeholdt hestekød (i nogle produkter var der tale om 100%). Skandalen ramte mange EU-lande, og drejede sig om direkte svindel frem for manglende sikkerhed, men stillede spørgsmålstegn ved effektiviteten af kontrolbesøg i fødevarekæden.


"Selvfølgelig er målet med lovgivningen, at vi undgår lignende skandaler for fremtiden, men vi tager også et skridt videre: Europæerne har ret til den bedst-mulige sundhed, og det har dyr og planter også. Det er derfor, vi skal have gode og stramme kontroller over hele Europa," siger Karin Kadenbach.


Parlamentet vedtog de nye regler i plenar i Strasbourg onsdag d. 15. marts. Den nye lovgivning vil derefter træde i kraft fra slutningen af 2019.


Læs mere i vores overblik over, hvad EU gør for at forbedre den offentlige sundhed.