MEP'erne vil løse problemer med ens varer af forskellig kvalitet

Varer, der er solgt under det samme brand og med den samme emballage, skal indeholde det samme produkt, siger MEP'erne i en rapport.

“Ingen andenrangsforbrugere”: MEP'erne diskuterer forskellige fødevarerkvaliteter.

Rapporten, der blev vedtaget den 13. september, understreger, at det er vigtigt at forbrugerne får korrekt information, der er let at forstå. Rapporten af Olga Sehnalová (S&D, Tjekkiet) indeholder forslag til at bekæmpe uretfærdige handelspraksisser med at sælge produkter af lavere kvalitet til visse EU-lande.

Rapporten opfordrer til en fælles tilgang til tests, der skal finde ud af, hvor stort problemet er, opfordrer de nationale forbrugerorganisationer til at samarbejde og foreslår, at producenterne får et nyt logo, der bekræfter, at deres produkter er af samme kvalitet i alle EU-lande.  

"Hvis et produkt af en eller anden grund skal tilpasses, har forbrugeren ret til at blive informeret om det på en gennemsigtig måde," siger Olga Sehnalová.

To mio. euro er blevet øremærket til Joint Research Centre, der skal udvikle mere robuste og stadardiserede tests af fødevarer i EU.

Baggrund

Mindre kød i kødprodukter, mindre kakao i chokolade, ingen appelsiner i appelsinjuice og sirup med kunstige sødestoffer i stedet for sukker. Studier har vist, at nogle fødevarer i central- og østeuropæiske lande er, selvom de er sikre nok, af lavere kvalitet end de samme produkter med den samme emballage i Vesteuropa. Produkter som sodavander, kød, fisk, mælkeprodukter, te og slik er blandt dem, der er blevet testet.

Fiskepinde indeholdt mindre fisk i Slovakiet end i Østrig (58% mod 65%), der var ikke appelsiner i appelsinjuice i Slovakiet og Tjekkiet, mens de, der blev solgt i Tyskland, indeholdt 3% appelsinkoncentrat. I Ungarn var 71 ud af 96 produkter anderledes end i Italien og Østrig. Forskelle blev også fundet i kosmetik, vaskemidler og dyrefoder.

At justere produkter efter de lokale smagsløg, præferencer og priser er en normal og lovlig procedure. Forskellen i smagen kan skyldes, at der bruges lokale ingredienser i lokale fabrikker eller billigere ingredienser for at tilpasse produktet til den lokale købekraft. Men i dette tilfælde var priserne enten de samme eller højere, uden at det blev omtalt på emballagen, hvilket er vildledende.

Disse er blevet præsenteret i IMCO-udvalget.

"Hvis producenterne ønsker at ændre deres produkter, men samtidig ønsker at sælge det under det samme navn, skal forbrugerne vide, hvori forskellen ligger. Ellers føler de sig snydt," udtaler Olga Sehnalová. "Vi kan ikke bare acceptere, at en hovedingrediens bliver erstattet af en billigere variant og sige, at det er det, forbrugerne ønsker.“

Relaterede artikler