Manglen på ligeløn i Europa mellem mænd og kvinder: Fakta og tal (infografik)

Få information her om den økonomiske ulighed, der fortsat består mellem mænd og kvinder i EU.

Illustration of a woman and a man climbing.
Gender Pay Gap cover image 2023

Det er mere end 25 år siden, at FN vedtog Beijing-erklæringen om kvinders fremgang på kloden til at promovere ligestilling mellem mænd og kvinder. Det samme mål har FN's Kvinder om ligestilling og kvinders indflydelse og de Bæredygtige Udviklingsmål.

Så hvor står vi? Der er sket fremskridt, men uligheden mellem mænd og kvinder består f.eks. på arbejdsmarkedet. I gennemsnittet tjener kvinder mindre end mænd i EU.


Hvor store er lønforskellen i EU?

Kvinder i EU tjener i gennemsnittet næsten 12,7% mindre i timen end mænd. Der er dog store forskelle landene imellem: den største forskel findes i Estland (20,5%), mens den laveste er i Luxembourg, hvor der ikke længere er en kønnet lønforskel.






Infografik over lønforskelle mellem mænd og kvinder
Infografik over lønforskelle mellem mænd og kvinder.

En mindre kønsmæssig lønforskel betyder ikke nødvendigvis mere ligestilling. Den findes oftere i lande, hvor kvinderne har en lav beskæftigelse. En høj lønforskel kan betyde, at kvinderne er mere koncentrerede i lavbetalte sektorer, eller at en stor del af dem arbejder deltid.

Kvinder og mænd på arbejdsmarkedet

Der findes ikke en enkelt grund til, at der ikke er ligeløn mellem mænd og kvinder. Mange faktorer skal tages i betragtning. Det er forbundet med mange flere problemstillinger end lige løn for lige arbejde.

Forklaring af kønsmæssige lønforskelle

  • Den kønsmæssige lønforskel er forskellen i den gennemsnitlige løn mellem mænd og kvinder.
  • Den ikkejusterede kønsmæssige lønforskel er forskellen mellem den gennemsnitlige bruttoindtjening per time for mænd og kvinder per procent af mandens indtjening. Den tager ikke uddannelse, alder, arbejdstid og jobtype i betragtning.

Selvom flere kvinder end mænd tager en lang uddannelse i EU, er de mindre repræsenterede på arbejdsmarkedet. Ifølge tal fra 2022 havde 28% af kvinderne i EU har deltidsjob, og de holder oftere pauser i deres karrierer for at passe børn og andre familiemedlemmer sammenlignet med 8% af mændene.

Lønforskellen ændrer sig med alderen. Den er ofte mindre i starten af karrieren og udvider sig efterhånden, selvom mønstret varierer fra land til land. Lønforskellen er også forskellig fra industri til industri. I 2021 var den også højere i den private sektor end i den offentlige sektor for flertallet af EU-landene.

En vigtig grund til den manglende ligeløn er at kvinder er overrepræsenterede i de lavbetalte sektorer og underrepræsenterede i de højtbetalte sektorer. F.eks. var der i gennemsnittet i EU i 2021 34,7% af kvinder i lederstillingerne.

Den manglende ligeløn betyder, at kvinder har større risiko for at leve i fattigdom, når de bliver gamle. I 2020 var pensionen for kvinderne over 65 år i EU 28,3% lavere end mændenes pension. Situationen mellem medlemslandene er også her meget forskellig - fra en pensionsforskel på 41,3% i Malta til 0,1% i Estland.

Find ud af hvad Parlamentet gør for at mindske lønforskellene mellem kønnene.

Parlamentets tiltag til at mindske kønnede lønforskelle

I december 2022 blev forhandlere fra Parlamentet og EU-landene enige om, at EU-virksomheder skal påkræves at offentliggøre information, der gør det lettere at sammenligne lønforhold for dem, der arbejder for den samme arbejdsgiver, så det kan hjælpe til med at afsløre manglende ligeløn.

I marts 2023 vedtog Parlamentet disse nye regler om bindende løngennemsigtighed. Hvis rapporteringen viser en kønnet lønforskel på minimum 5%, skal arbejdsgiverne udføre en lønevaluering i samarbejde med tillidsfolk. EU-landene skal introducere bøder til de arbejdsgivere, der overtræder reglerne. Jobopslag og jobtitler skal fremover være kønsneutrale.

Rådet skal stadig formelt godkende aftalen, før den kan træde i kraft.

Relaterede artikler