Coronavirus: Praktiske råd til en sikker rejse 

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 

Efter måneder med nedlukninger kan rejser og turismen langsomt påbegynde igen. Hvad er EU's anbefalinger til en sikker rejse?

Ferie ©DisobeyArt/Adobe Stock  

EU-landene løfter nu gradvist de restriktive nedlukningstiltag, de har haft under coronakrisen, hvilket betyder at europæerne får lov til at tage på ferie til sommer, hvis sundhedssituationen og de nationale restriktioner tillader det.

Mens folk bliver nødt til at følge sundheds- og sikkerhedsinstrukserne fra de nationale myndigheder, har Kommissionen også fremlagt retningsliner og anbefalinger til medlemslandene for at koordinere rejserestriktionernes sikkerhedstiltag.

Tjek den seneste rejsevejledning her.

Kommissionens anbefalinger til sikre rejser i en coronatid 
  • Book billetter og check-in online til at undgå køer, hvor det er muligt 
  • Respekter sociale distanceregler ved indtjekning af bagage, sikkerhedstjek, boarding og baggagelevering  
  • Færre passagerer vil blive tilladt ombord, og du vil formentlig komme til sidde med god distance til andre passagerer, du ikke er i familie med 
  • Når den sociale distance ikke kan sikres, kan du blive bedt om at bære maske 
  • Mad og drikke ombord vil muligvis ikke være tilgængeligt  
  • Transportselskaber kan indstallere beskyttelsesbarrierer - f.eks. mellem passagerer og chaufføren 
  • Chauffører skal åbne de automatiske døre ved hvert stop, så passagererne ikke rører ved håndtag og knapper 
  • Stationer, havne og lufthavne skal garantere regelmæssig rengøring og disinfektionsprodukter ombord 
  • Al transport skal have tilpasselig ventilation  
  • Passagerer kan vælge mellem at få en omrejse eller pengene tilbage for aflyste billetter 

I en debat d. 28. maj i udvalget for transport og turisme (TRAN) opfordrede MEP'erne til at få et finansielt støttesystem for turismeindustrien med et særligt budget for sektoren.

Formanden for TRAN, Karima Delli (De Grønne, Frankrig) sagde "Sommerferien står for døren. Hvad venter vi på? Vi har brug for mere information om, hvor folk kan og ikke kan tage hen."

Den 15. maj godkendte Parlamentet tiltag, der skal minimere effekterne af pandemien for transportsektoren både for flyselskaber, jernbaner og shipping.

Parlamentet har insisteret på siden marts at få en koordineret EU-aktion til at overkomme krisen i turismesektoren.

Den 19. juni stemte Parlamentet for en betænkning om transport og turisme i 2020, der beder om flere tiltag og støtte til små og mellemstore virksomheder. MEP'erne ser krisen som en mulighed for at gøre turisme i EU mere bæredygtig.

I en betænkning vedtaget den 17. september opfordrede Parlamentet EU-landene til at harmonisere deres Covid-19 sundhedsevalueringer og tiltag, så det bliver lettere at være rejsende. 

Find ud af hvad EU gør for at bekæmpe coronavirus

Er der sikkert på hoteller?

Hotellernes gæster skal respektere den fysiske distance på fællesområderne såvel som forebyggelsestiltag som at nyse i en serviet, håndhygiejne og ansigtsmasker.

Turismefaciliteterne skal give gæsterne klar information og praktiske råd før ankomst. De skal sikre daglig rengøring på ofte brugte overflader og have gode ventilationssystemer. Hotelansatte skal have kurser i basal infektionsforebyggelse og kontrol.

Tjek vores tidslinje over EU's coronavirustiltag