Coronavirus: EU introducerer flere tiltag imod misinformation

EU øger tiltagene imod skadelig misinformation angående coronavirussen, mens man respekterer ytringsfriheden.

Falske nyheder om coronavirus ©Kebox/AdobeStock.
Falske nyheder om coronavirus ©Kebox/AdobeStock

Udover konsekvenserne for den folkesundheden og økonomien, har coronaviruspandemien medført andre farer - disinformation, der også kan skade helbredet, ødelægge indsatsen til at standse smitten eller endda øge kriminaliteten. EU har øget indsatsen til at tackle “infodemien”, mens man forsøger at beskytte ytringsfriheden.

Debat i Parlamentet

Den 18. juni debatterede Parlamentet misinformation omkring Covid-19 og konsekvenserne for ytringsfriheden med det kroatiske formandskabs repræsentant Nikolina Brnjac, EU's udenrigschef Josep Borrell og Kommissionens næstformand Věra Jourová.

Debatten omhandlede de negative konsekvenser af disinformation og behovet for beslutsomme tiltag, samtidig med at man risikerer, at regeringer bruger pandemien til at undergrave grundlæggende rettigheder og ytringsfriheden.

Kommissær Věra Jourová roste tiltagene fra platformene online til at tackle disinformation under krisen, men sagde, at der er plads til forbedringer: Kommissionen vil hver måned afrapportere om deres politikker og handlinger.

MEP'erne bakkede bredt om, hvad Kommissionen har gjort til at tackle disinformation, men understregede at EU skal have en strammere lovgivning.

Ved en afstemning torsdag eftermiddag oprettede Parlamentet et særligt udvalg om udenlandsk indblanding i de demokratiske processer i EU herunder disinformation.

Faktastrategi

I marts lovede Rådet at tackle disinformation med gennemsigtig, tidlig og faktabaseret kommunikation. Den 10. juni fremlagde Kommissionen tiltag til tackle infodemien med fokus på:

- forståelse - skelnen mellem ulovligt indhold og indhold, der ikke er ulovligt og mellem disinformation og misinformation, der kan være uforsætlig

- kommunikation - EU vil fortsætte aktivt tackle disinformation

- samarbejde - fortsat og øget samarbejde mellem EU-institutionerne, medlemslandene og de internationale spillere som WHO og NATO

- gennemsigtighed - onlineplatforme skal månedligt rapportere om, hvad de går for at tackle disinformation

- sikring af ytringsfrihed -  Kommissionen vil fortsat overse nødtiltag introduceret af medlemslandene. 

- øget kendskab - øget samfundsmæssig modstandskraft ved at promovere kritisk tankegang

Næste skridt

Disse tiltag vil blive en del af den disinformationsstrategi, som EU i øjeblikket arbejder på.


Mere