Covid-19: MEP'erne insisterer på målrettet støtte til kulturen 

 
 

Europa må ikke glemme kulturens nøglerolle i samfundet og bør støtte den gennem Covid-19 krisen, sagde MEP'erne i en betænkning 17. september.

Covid-19 pandemien har ført til lukning af biografer, spillesteder, festivaler, museer, teatre og masser af andre kulturelle aktiviteter i EU. Selvom nogle steder er genåbnet, gør sikkerhedstiltag det umuligt for dem at fortsætte ved fuld kapacitet.

Parlamentet opfordrer til at få en direkte og hurtig håndsrækning til kultursektoren. I en betænkning vedtaget d. 17. september efter en plenardebat d. 10. juli, opfordrede MEP'erne til at give finansiel støtte fra både de nationale budgetter og EU-midler.

MEP'erne er bekymrede over, at der ikke er øremærket et specifikt beløb i 'Næste Generation EU'-redningsplanen til den kulturelle og kreative sektor og industri. Derfor opfordrer de Kommissionen og medlemslandene til at øremærke minimum 2% af Genopretnings- og Resiliensfaciliteten til dem efter deres behov.

Parlamentet opfordrede også Kommissionen til at finde nye måde at afbøde krisen på for sektoren.

Kultur i Europa

Kultur er ikke kun vigtig i vores dagligdag, men er også en vigtig del af vores økonomi - ifølge Eurostat beskæftigede den europæiske kultur- og kreative sektor (CCSs) 7,4 millioner mennesker i EU's 27 medlemslande i 2019, hvilket svarer til 3,7% af al beskæftigelse. Kultur driver også turismen, da mange af os vælger feriedestination ud fra kulturelle oplevelser og begivenheder.

Pga. sin særlige natur er sektoren særlig sårbar i krisetider - den består for det meste af små og mellemstore virksomheder, hvis indkomster kommer fra offentlig tilskud, private sponsorer, copyright og betaling fra publikum.

Gennem hele coronavirus-krisen har MEP'erne opfordret til at støtte kultursektoren.