Hvilken slags diskrimination rammer romaer, og hvad gør EU ved det?

Parlamentet opfordrer til at få tiltag der forbedrer integrationen af romaer i EU, der stadig oplever grennemgribende diskrimination og fattigdom.

Roma.
Roma

Romainklusion: Parlamentets forslag

I en betænkning vedtaget ved oktobers første plenarsession forlangte MEP'erne lige adgang til uddannelse, beskæftigelse, sundhed og boliger for romaer, der bor i bosættelser i EU. De opfordrede til, at medlemslandene inkluderer romabørn i deres nationale planer til at bekæmpe social eksklusion for børn, der lever i fattigdom. EU-landene skal også arbejde på at udrydd praktisser med segregation og have antidiskriminationskampagner i skoler.
MEP'erne opfordrer også til at kompensere ofrene for tvungen sterilisation og at adskilt uddannelse standses. Rapporten opfordrer EU's kommende strategi på området til at tage forskellige samfundsforhold i betragtning og at sørge for at romaer kan deltage aktivt i offentlige politikområder.

Parlamentet siger, at romaer skal have adgang til ordentlige boligfothold og opfordrer Kommissionen til at talere en advarslsmekanisme til at identificere misbrug af EU-midler øremærket til at adressere de nuværende problemer. De opfordrede også Rådet til at færdiggøre forhandlingerne om anti-diskriminationsdirektivet, der har været blokeret siden 2008.

MEP'erne advarede også om, at 10-20% af de 400.000 romaer, der bor i Ukraine er statsløse eller risikerer at blive det og forlangte beskyttelse af romaflygtninge imod ulovlige udvisninger og diskrimination, når de ansøger om midlertidig beskyttlse.

Hvilken slags diskrimination møder romaerne?

Romaer er Europas største etniske minoritetsgruppe med 6 mio. i EU. Agenturet for Grundlæggende Rettigheders (FRA) undersøgelse af romaer i 2019 noterer sig, at næsten halvdelen af romaerne (45%) i de seks EU-lande, der blev undersøgt, følte sig diskrimineret imod på mindst et område i livet.

Uddannelse og beskæftigelse

For mange romaer, begynder eksklusionen og diskriminationen i en tidlig alder. Ifølge Romaintegrationsstrategirapporten fra 2019 gik 68% af romaer for tidligt ud af skolen. 18% af romabørn fortsætter med at uddanne sig, mens 63% af unge romaer ikke er i uddannelse, beskæftigelse eller praktik. Kun 43% af romaerne har en form for betalt arbejde.

Fattigdom

Mange romaer lever i marginale og meget fattige socio-økonomiske forhold og møder diskrimination, social eksklusion og segregation. Ifølge lever 80% under fattigdomsgrænsen.

Hadmotiveret chikane

Næsten halvdelen af besvarelserne fra romaerne (44%) indikerer, at de har oplevet hadmotiveret chikane de seneste 12 måneder op til at undersøgelsen blev publiceret. Senest er romaer blevet anklaget for at sprede coronavirussen i østeuropæiske lande.

Manglende sundhedspleje og dårlige leveforhold

Rapporten fastslår også, at næsten 25% af romaerne ikke har adgang til sundhedspleje. En tredjedel har ikke adgang til drikkevand, lidt over halvdelen har adgang til et indendørstoilet, mens 78% lever i overbefolkede boliger. 43% af romaerne oplever diskrimination, når de forsøger at købe eller leje en bolig. I en betænkning fra september pointerede MEP'erne, at romaer har større risiko for at få Covid-19 pga. deres ringere boligforhold.

Hvad har EU gjort for at bekæmpe romaeksklution de seneste år?

En EU-rammelovgivning for Nationale Romaintegrationsstrategier (NRIS) blev etableret i 2011 til at fremme en lige behandling af romaer og deres sociale og økonomiske integration i europæiske samfund.

Den tidligere NRIS-strategi udløb ved udgangen af 2020. Kommissionen har i en rapport evalueret EU's rammelovgivning, og selvom der er blevet gjort fremskridt det seneste årti (19% færre går ud af skolen før tid), er det samlede fremskridt begrænset af, at strategien ikke har været lovgivningsmæssigt bindende.

I oktober 2020 foreslog Kommissionen en ny strategi for 2020-2030, der opfordrer til at integrere marginalisere romaer, der blev styrket af, at Rådet vedtog en anbefaling om ligestilling, inklusion og deltagelse af romaer i marts 2021. Den Europæiske Socialfond Plus (ESF+) finansierer social og økonomisk integration af marginaliserede samfund, mens programmet for borgernes lige rettigheder og værdier bekæmper alle former for diskrimination.

Ved en ophedet debat i april 2022 understregede MEP'erne, at der fortsat er fattige leveforhold og manglende muligheder for romabefolkningen i EU og opfordrede til at få mere handling.

MEP'erne kræver handling for at standse udstødelse af romaer

Mere