Parlamentet opfordrer til handling for at løse boligkrisen

Europa-Parlamentet opfordrer EU-landene til at reagere på boligkrisen, investere mere i ordentlige hjem og sikre, at alle kan få en billig bolig.

For Parlamentet er en billig bolig en rettighed, der styrker den sociale inklusion.©AdobeStock_Mulderphoto
For Parlamentet er en billig bolig en rettighed, der styrker den sociale inklusion. ©AdobeStock_Mulderphoto

Manglen på billige boliger er et stigende problem i EU med huspriser og huslejer, der vokser stødt og ikke i takt med indkomsterne.

Den 21. januar vedtog Parlamentet en betænkning, der opfordrer medlemslandene til at anerkende ordentlige boliger som en grundlæggende rettighed, der kan håndhæves gennem lovgivningen. Alle skal have adgang til anstændige, ‘sunde’ boliger med forbindelse til drikkevand af høj kvalitet, gode sanitære forhold, kloakker og stabile energikilder, siger MEP'erne.

Boligkrise - et problem for alle

Situationen er forværret særligt for lavindkomstejere og private lejere, men også for mennesker med middelindkomster, der bliver overbebyrdet med bolig- og vedligeholdelsesudgifter. Særligt enlige forsørgere, større familier og unge i deres første job har indkomster, der ofte er for lave i forhold til markedets huslejer og for høje til at give dem adgang til sociale boliger.

Coronavirusudbruddet har sat boligproblemerne i spotlyset, da alt for mange mennesker har spenderet tiden under nedlukningerne under dårlige boligforhold. Krisen forventes også at øge antallet af hjemløse.

Hvad er årsagerne til problemet?

At boligerne nu anses for at være finansielle aktiver er en af grundene til de stigende udgifter. Folk køber et ekstra hjem for at generere ekstra indtægter og supplere deres pensioner. Udenlandske investeringer får de lokale huspriser til at stige, og platforme som Airbnb mindsker udbuddet af tilgængelige boliger for de lokale særligt i bycentrum.

Udover dette er der markante forskelle mellem medlemslandene, når det gælder deres politikker for sociale boliger.

Hvilke løsninger foreslår Parlamentet?

EU kan påvirke boligmarkedet indirekte gennem reglerne for statsstøtte, finansielle love og konkurrencelove og ved at vedtage retningslinjer og anbefalinger. For eksempel kan reglerne for statsstøtte gøre det lettere for myndighederne at støtte alle de grupper, hvis boligbehov ikke kan imødekommes under de gældende markedsbetingelser.

I deres betænkning
- gentager MEP'erne deres krav til at få afskaffet hjemløshed fra 2030;
- opfordrer de Kommissionen og EU-landene til at prioritere udslipsreduktioner og energieffektive boligrenovationer som er fremhævet i Den Grønne Aftale;
- opmuntrer de medlemslandene til at samarbejde om at finansiere de sociale investeringer med sociale partnere, civilsamfundet og den private sektor;
- beder de medlemslandene om at tackle diskrimination af sårbare grupper på boligmarkedet;
- beder de Kommissionen om at fremlægge lovforslag før andet halvår af 2021, der skal modvirke, at boliger anses for at være et omsætteligt aktiv fremfor en menneskerettighed;
- opfordrer de Kommissionen og medlemslandene til at investere mere i sociale, offentlige, energieffektive og billige boliger.

Relaterede artikler