Parlamentet vil have en ny og fremtidssikret lægemiddelspolitik i EU

Prisvenlig medicin, forebyggelse af medicinmangel og en klimaneutral industri er blandt Parlamentets krav til en ny lægemiddelspolitik i EU.

Lægemiddelindustri
Lægemiddelindustri.

Ved plenaren i Strasbourg i november fremlagde Parlamentet en række anbefalinger til en opdatering af EU's lægemiddelstrategi i 2022.

I 2019 godkendte Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) 103 lægemidler til at behandle sjældne sygdomme, men kun halvdelen af dem kom på markedet. I gennemsnittet var der en forsinkelse på to år. Dette er kun et af problemstillingerne, der rejses i Parlamentets betænkning. Til at løse problemet vil MEP'erne have kortere godkendelsestid hos de nationale myndigheder, så de er på linje med EMA, til at sikre lige adgang til medicin i hele EU. 

Medicinmangel

Covid-19-krisen har understreget manglen på medicin og medicinsk udstyr, hvilket er risikabelt for patienterne og sætter de nationale sundhedssystemer under pres. Parlamentet har opfordret Kommissionen til at adressere årsagerne til manglen og foreslå bæredygtige løsninger bl.a. en hurtigere adgang for generisk og biosimilær medicin til markedet for at sikre, at patienterne har adgang til sikker og prisvenlig medicin.  

Miljøvenlig lægemiddelstrategi

Parlamentet sagde også, at lægemiddelindustrien skal blive mere miljøvenlig, og produkters livscyklus skal gøres klimaneutral. Parlamentet understregede behovet for at styrke EU's produktion og leveringsrobusthed og at øge prisgennemsigtigheden og den offentlige forskningsfinansiering.

MEP'erne anbefaler også koordinerede oplysningskampagner om antimikrobisk resistens og udviklingen af en passende kapacitet til en bæredygtig produktion af aktive stoffer, råstoffer og medicin for at mindske afhængigheden af eksterne kilder.

Betænkningen opfordrer Kommissionen til fuldt ud at implementere forordningen for kliniske forsøg for at gøre det lettere at lancere større kliniske forsøg på en harmoniseret og koordineret måde på EU-niveau.