Energibesparelser: EU's tiltag til at mindske energiforbrug

Mindre brug af energi er vigtigt for at kunne bekæmpe klimaforandringer og mindske EU's energiafhængighed. Find ud af hvad MEP'erne vil gøre for at mindske forbruget.

Solpaneler i Spanien
Solpaneler i Spanien.

Energieffektivitet betyder mindre brug af energi til at producere det samme resultat. Det gør det muligt at spare energi og mindske mængden af udslip fra kraftværker.

Lovene for energieffektivitet fra 2018 bliver nu revideret for at hjælpe EU med at nå sine ambitiøse klimamål fra Den Europæiske Grønne Pagt fra 2021. De vil også fortsætte med at mindske Europas afhængighed af import af fossile brændstoffer, der for den største dels vedkommende kommer fra Rusland som en del af RepowerEU-planen.

EU arbejder samtidigt på regler, der skal øge andelen af den vedvarende energi.

Læs mere om EU's tiltag til at mindske udslip.


Nye energieffektivitetsmål

Forbedringer af energieffektiviteten kan mindske ikke kun CO2-udslip, men også EU’s årlige energiregning på €330 mia.

Nye mål vedtaget af Parlamentet i juli 2023 fastsætter en kollektiv mindskning af energiforbruget på minimum 11,7% på EU-niveau fra 2030 (sammenlignet med skønnet for referencescenariet 2020). EU-landene skal i gennemsnittet spare 1,5% om året. Energibesparelserne skal begynde med 1,3% om året indtil udgangen af 2025, derefter progressivt nå 1,9% ved udgangen af 2030.

Til at nå disse mål må lokale, regionale og nationale tiltag dække forskellige sektorer: offentlig administration, bygninger, virksomheder, datacentre, osv. MEP'erne insisterer på at have specifikke, opnåelige målsætninger:

  • den offentlige sektor skal mindske sit endelige energiforbrug med 1,9% hvert år
  • EU-landene skal sikre, at mindst 3% af de offentlige bygninger renoveres hvert år, så de kommer tættere på at være nulenergi- eller nuludslipsbygninger
  • der er nye krav til energieffektiviteten i centralvarmesystemerne

En robust overvågnings- og håndhævelsesmekanisme skal sikre, at medlemslandene når deres mål.

De nye regler skal stadig vedtages af Rådet, før de kan træde i kraft.


Mindsket energiforbrug i bygninger

Bygninger i EU står for 40% af energiforbruget og 36% af drivhusgasudslippet.

Et vigtigt forbedringsområde er opvarmning og nedkøling af bygninger og varmt vand i bygningerne, der står for 80% af al den husholdningsenergi, der forbruges i EU.

Direktiv om energieffektivitet: "Vi skal være mere ambitiøse."

Europa-Kommissionen foreslog en updatering af direktivet for energiudøvelsen i bygninger i 2021.

I marts 2023 bakkede Parlamentet op om planerne for en klimaneutral bygningssektor i 2050. Reglerne til at øge ydeevenen for Europas bygninger indeholder tiltag til at mindske energiregningerne og energifattigdom, særligt for kvinderm og øge sunde miljøer indendørs.

Ingen nye bygninger må udslippe CO2 fra 2028. Tidsfristen for nye bygninger, der er optagede, styret af eller ejet af offentlige myndigheder er 2026.

At gøre EU's bygninger mere energieffektive og mindre afhængige af fossile brændstoffer ved at investere i renovering vil mindske det endelige energiforbrug i bygninger og sektorens udslip fra 2030. Renovationsbølgestrategien, foreslået af Kommissionen i 2020, skal fordoble den årlige energirenovering af bygninger fra 2030, føre til renoveringer i mere end 35 millioner bygninger og skabe op til 160.000 job i byggesektoren.

Bygningers energiydeevne må ikke blive lavere end D

På skalaen fra bedst til værst, når det gælder energiydeevne (A til G) skal boligbyggerier opgraderes til D fra 2033 med en deadline i 2030 for ikke-boligbyggerier og offentlige bygninger. Dette kan gøres ved isolering og forbedrede varmesystmer.


Bygninger skal til at producere deres egen solenergi

Opdateringen vil også gøre det bindende for EU-landene at sikre, at nye bygninger har solpaneler.

I december 2022 stemte Parlamentet for at gøre det obligatorisk for EU-landene at sikre, at tilladelser til at installere solenergiudstyr på bygninger leveres inden for en måned (bortset for mindre installationer under 50kW, hvor en simpel notifikationsprocedure vil være nok). Installering af solarudstyr vil blive undtaget krav om at udføre en miljømæssig evaluering af påvirkninger. Processen til at få tilladelse til at installere en varmepumpe bør ikke overstige en måned.


Finansiering af nationale tiltag til at bekæmpe energiafhængighed

I december 2022 nåede Parlamentets forhandlere frem til en foreløbig aftale med EU-landene, der vil kræve af de lande, der modtager yderligere finansiering gennem de opdaterede genopretnings- og resiliensplaner at inkludere tiltag til at spare på energien, producere ren energi og diversifisere leveringen.

Formålet med disse nationale genopretningsplaner er at støtte uafhængigheden fra russiske fossile brændstoffer og den grønne omstilling. Andre tiltag skal opmuntre til:

- investeringer til at tackle energifattigdom blandt sårbare husholdninger, små- og mellemstore virksomheder og mikroselskaber

- mere finansiering til energiprojekter, der involverer flere medlemslande

Denne foreløbige aftale skal stadig formelt godkendes af Parlamentet og Rådet, før den kan træde i kraft.


Energieffektivitet for husholdningsapparater

I 2017 gjorde Parlamentet energimærker mere simple for husholdningsapparater, såsom lamper, TV'er og støvsugere, for at gøre det lettere for forbrugerne at sammenligne energieffektiviteten.


Relaterede artikler