Varer med dobbelt anvendelse: Hvad er det, og hvorfor er der behov for nye regler?  

 
 

EU arbejder på nye eksportregler for de såkaldte varer med dobbelt anvendelse til at forebygge, at de misbruges til at overtræde menneskererettigheder.

Hvad er varer med dobbelt anvendelse?

Varer med dobbelt anvendelse er varer, der er designet til civilt brug, men i de forkerte hænder kan undertrykke menneskerettigheder eller bruges til terrorangreb. De kan være alt fra droner til kemikalier.

Selvom disse produkter forbedrer menneskeliv, kan de også misbruges. Autoritære regimer kan bruge dem til at undertrygge deres befolkninger, og terrorgrupper kan bruge dem i terrorangreb.

Hvorfor er der behov for nye regler?

Til at forebygge, at varer med dobbelt anvendelse bruges til at overtræde menneskerettigheder, vil EU have strenge eksportregler, der forebygger, at de sælges til personer og organisationer, der ønsker at misbruge dem.

EU arbejder i øjeblikket på at opdatere de eksisterende regler, så de tager den nyeste teknologiske udvikling, inklusiv de nyeste overvågningsredskaber, i betragtning, til at øge beskyttelsen af menneskerettighederne.

Hvad er næste skridt?

Rådet og Parlamentet har indgået en foreløbig aftale om de nye regler, men begge skal officielt godkende dem, før de kan træde i kraft.

MEP'erne vedtog de nye regler den 25. marts.

Læs mere om hvordan EU's handelspolitik er med til at fremme menneskerettigheder.