MEP'erne debatterede EU's næste skridt i Afghanistan 

Ajourført den: 
 
Oprettet:   
 

De mennesker, der er i fare, efter at Taleban har overtaget styret i Afghanistan, skal hjælpes, sagde MEP'erne i en debat om landets fremtid.

Afghanistan-debate-8_small.jpg  

Medlemmerne understregede behovet for, at EU hjælper afghanere med at forlade landet sikkert, efter at Taleban er kommet til magten, ved en debat den 14. september. “Alle dem, som Taliban har i fokus - om de er aktivister, forsvarere for kvinders rettigheder, lærere eller embedsmænd, journalister - vi må sikre, at de kommer til os,” sagde Michael Gahler (EPP, Tyskland). Han understregede også, at nabolandene skal støttes i at hjælpe de flygtninge, de modtager.

Iratxe García Pérez (S&D, Spanien) sagde, at det er vigtigt at se på, hvordan landet kan blive stabiliseret, og hvordan afghanernes rettigheder kan blive beskyttet. “Vi har etableret et center i Madrid, der skal støtte dem, der arbejdede for os i Afghanistan og deres familier og relationer, og vi skal gøre meget mere for at etablere ordentlige humanitære korridorer støttet af EU's udenrigstjeneste, så de tusindvis af mennesker, der stadig er i Afghanistan, kan få det rette visa, så de kan forlade landet sikkert.”

Mick Wallace (Venstrefløjsgruppen/Irland) beklagede det faktum, at kampen mod terror har ført til, at uskyldige er blevet dræbt eller tvunget til at flygte. “Europa har nu brug for at sørge for at være et passende tilflugtsted for dem, der er flygtet fra det rod, vi har været med til at skabe.”

“Det, vi har set i Afghanistan, er uden tvivl en tragedie for det afghanske folk, et tilbageslag for Vesten og en potentiel game-changer for internationale relationer," sagde EU's udenrigschef Josep Borrell.

“For at få en chance for at få indflydelse over begivenhederne, har vi ikke andre muligheder end at tale med Taliban,” tilføjede han, men forklarede, at det ikke er det samme som at anerkende dem.

Andre MEP'er sagde, at det ikke kun handler om, at få mennesker ud af Afghanistan, men også at se efter dem, der er i landet. "Vi skal beskytte forandringsskaberne og aktivisterne og redde millioner af liv, der nu står over for fattigdom og hungersnød," sagde Petras Auštrevičius (Forny Europa, Litauen). "Afghanistan bør ikke ledes af radikale mullaher, men af uddannede, åbne personer og (dem) der vil gøre det bedste for alle afghanere."

Jérôme Rivière (ID, Frankrig) så ud over Afghanistan og dets konsekvenser for EU. “Medlemslandene må beskytte sig selv og beskytte deres befolkninger. Europas kvalte befolkninger skal ikke stå på mål for mere migration som den, der efterfulgte konflikten i Syrien. Lige som jer er jeg bekymret for de civile og kvinder i Afghanistan, og jeg bryder mig ikke om, at islamister kommer til magten, men jeg nægter at tage imod endnu en bølge af migranter fra Afghanistan.”

Tineke Strik (De Grønne/EFA, Holland) mente, at det er på tide at reflektere over og lære af denne fiasko for at kunne skabe en stærkere og mere effektiv udenrigspolitik. “Det afghanske folk står over for en enorm humanitær katastrofe, mangel på mad, vand og basale behov. Disse afghanere regnede med os. Så lad os gøre hvad vi kan for at beskytte dem imod Talebans terror," sagde hun og opfordrede til at få en EU-koordineret evakuering, humanitært visum og adgang til nødhjælp. "Hjælp befolkningen og undgå en slags anerkendelse af Taleban, så længe menneskerettigheder står på spil," sagde hun.

Anna Fotyga (ECR, Polen) opfordrede til at få en multilateral, international tilgang til Afghanistan, som var tilfældet for 20 år siden: “Jeg mener, at  multilateralisme er vejen til at løse dette problem. (...) Nu skal vi have den bredest mulige indsats og konkrete strategi for Afghanistan.”