Hvordan Parlamentet blåstempler den nye Kommission (infografik) 

 
 

EU-borgerne har valgt de MEP'er, der nu skal evaluere, om de nye kommissærkandidater lever op til forventningerne ved en række offentlige høringer i Parlamentet.

Infografik.  

Demokratiudøvelse

Mere end 200 mio. europæere stemte til EU-valget i maj 2019 og gav et stærkt mandat til det nye Europa-Parlament. Valget var det første skridt på vejen mod større forandringer i EU-institutionerne, der kulminerer med valget af en ny Europa-Kommission.

Den 1. november skal det nye hold af kommissærer tiltræde, men det sker kun, hvis Parlamentet har godkendt dem ved en afstemning i plenarsalen. Før Parlamentet træffer sin beslutning, skal hver enkel kommissærkandidat igennem en offentlig høring. Ledende næstformand Margrethe Vestager vil koordinere den samlede dagsorden for et Europa, der er rustet til den digitale tidsalder, og bliver kommissær med ansvar for konkurrence, støttet af Generaldirektoratet for Konkurrence.

Tjek vores infografik og se hvordan det foregår.


Vil kommissærerne levere?

Formålet med høringerne er at MEP'erne får mulighed for at evaluere de indstillede kommissærerers kompetencer og evner. MEP'erne vil ikke kun kigge på de personlige kvalifikationer, men også deres ideer til at forbedre tilværelsen for europæerne på det område, som de vil få ansvar for.

Ved tidligere høringer har der været eksempler på, at kandidaterne ikke skal føle sig for sikre på, at de uden videre får Parlamentets godkendelse. I 2014 klarede slovenske Alenka Bratušek ikke at overbevise MEP'erne om, at hun var egnet til en post på transportområdet, og derfor blev hun erstattet af Violeta Bulc. I 2010 trak den bulgarske kandidat Rumiana Jeleva sig efter en meget svær høring i Parlamentet.

Høringerne forventes at begynde ved udgangen af september. Det præcise tidspunkt bliver annonceret, når den indstillede kommissionsformand Ursula von der Leyen har fremlagt hver kommissærkandidats portefølje.


Følg høringsprocessen på vores side om høringerne.