Mere konkret handling fra EU for at støtte østlige partnere, siger MEP'erne efter Vilnius-topmødet 

Pressemeddelelse 
 
 
©Belga/AFP/Y.Dyachyshyn  

Resultatet af det Østlige Partnerskabsmøde i Vilnius den 29. november viser, at EU bør gøre mere for at støtte de europæiske forhåbninger hos sine østlige partnere, siger MEP'erne i en resolution vedtaget torsdag. De opfordrer Det Europæiske Råd til på sit decembermøde at sende et stærkt politisk signal om, at døren til EU stadig står åben, selvom Ukraine valgte ikke at underskrive associeringsaftalen.

Resolutionen siger, at EU bør gøre brug af alle redskaber til rådighed, herunder makroøkonomisk bistand, lettelse af handelsordninger, projekter til at øge energisikkerheden samt visumliberalisering som led i en "mere strategisk og fleksibel politik", der skal støtte EU's østlige partnere i et valg om at styrke deres bånd til Europa.


Parlamentet fordømmer det russiske pres på Ukraine, Armenien og andre østlige partnere for at afskrække dem fra at underskrive aftaler med EU og opfordrer EU og medlemsstaterne til at reagere. MEP'erne opfordrer Kommissionen til at overveje at tage modforholdsregler, hvis Rusland ikke overholder Verdenshandelsorganisationens (WTO's) handelsregler med politisk motiverede handelssanktioner mod EU og dens partnere.


Ukraine - en forspildt chance

MEP'erne beklager Ukraines præsident Janukovitjs beslutning om ikke at underskrive associeringsaftalen og kalder det "en stor forspildt chance". De understreger deres fortsatte støtte til aftalen, forudsat at de nødvendige betingelser er opfyldt, og opfordrer Det Europæiske Råd til på sit decembermøde at sende et stærkt politisk signal om, at EU fortsat er parat til at engagere sig med Ukraine.


MEP'erne udtrykker deres solidaritet med det ukrainske folk, der demonstrerer fredeligt mod Janukovitjs beslutning og fordømmer den brutale og uacceptable magtanvendelse fra sikkerhedsstyrkernes side natten til den 9. 10. og 11. december, herunder mens EU's høje repræsentant for udenrigsanliggender Catherine Ashton besøgte landet.


De kræver øjeblikkelig og betingelsesløs frigivelse af de arresterede demonstranter og opfordrer til, at der omgående iværksættes en EU-mæglingsmission på højeste politiske plan til Ukraine.


MEP'erne opfordrer også til et delegationsbesøg til Ukraine fra Europa-Parlamentet hurtigst muligt og minder om, at der i ethvert demokrati kan udskrives nyvalg, "når der er behov for fornyet legitimitet fra befolkningen".


Armenien

Resolutionen beklager Armeniens beslutning om at tilslutte sig toldunionen med Rusland efter mere end tre års succesfulde politiske forhandlinger med EU, og opfordrer indtrængende de armenske myndigheder til at respektere folkets ret til at demonstrere mod beslutningen.

 

Georgien og Moldova - en vis succes

MEP'erne hilser paraferingen af de politiske og handelsmæssige aftaler med Georgien og Ukraine under Vilnius-topmødet velkommen og håber, at aftalerne vil blive underskrevet hurtigst muligt. De opfordrer Kommissionen til at sikre, at borgerne i disse lande opnår håndgribelige fordele af aftalerne på kort sigt.


De glæder sig også over forslaget om at lade borgere fra Moldavien rejse ind i EU's Schengen-område uden visum.


Aserbajdsjan

Europa-Parlamentet opfordrer det aserbajdsjanske parlament til at genoverveje sin beslutning om at fastfryse sin deltagelse i Den Parlamentariske Forsamling Euronest, efter Europa-Parlamentets kritik af afviklingen af præsidentvalget. MEP'erne udtrykker også bekymring over tilbageholdelser, nye anholdelser af oppositionsaktivister og chikane af uafhængige ngo'er og medier.


Rusland skal blande sig udenom

Europa-Parlamentet "afviser på det kraftigste" ethvert forslag om at inkludere Rusland i associeringsaftalerne mellem EU og dens østlige partnere.