Europa-Parlamentet støtter associeringsaftale mellem EU og Moldova 

Pressemeddelelse 
 
 
MEP'erne gav deres samtykke til associeringsaftalen med EU's østlige naboland Moldova ©BELGAIMAGE/IMAGEBROKER/J.Carlile  

Europa-Parlamentet gav torsdag sit samtykke til EU-Moldova associeringsaftalen, der omfatter en vidtgående og bred frihandelsaftale. Aftalen vil udgøre rygraden i en styrket politisk associering og økonomisk integration mellem EU og Moldova og give gensidig fri markedsadgang.

MEP'erne støttede aftalen med 535 stemmer for, 94 imod og 44, hverken for eller imod.


I en separat betænkning - vedtaget med 529 stemmer for, 96 imod og 46, hverken for eller imod - understreger MEP'erne, at undertegnelsen af aftalen den 27. juni og dens ratificering ikke udgør "et endemål i forbindelserne mellem EU og Republikken Moldova".


"Ratificeringen af associeringsaftalen mellem EU og Moldova er en klar anerkendelse af successen for Moldovas politiske og økonomiske reformproces, som fastlægger landets europæiske perspektiv og vidner om dets vilje til på sigt at slutte sig til EU", sagde Parlamentets ordfører Petras Auštrevičius (ALDE, LT). "Det er tid at lykønske det moldoviske folk med dette historiske resultat - særligt set i forbindelse med det kommende parlamentsvalg den 30. november, som vil være afgørende for landet", tilføjede han.


MEP'erne understregede også behovet for at implementere aftalen fuldt ud og opfordrede til en omfattende informationskampagne om dens fordele for de modoviske borgere.


Transdnestrien
Aftalen omfatter "hele Republikken Moldovas internationalt anerkendte territorium" og Transdnestrien, der er del af dette territorium, er ligeledes dækket af aftalens fulde omfang og virkninger, understreger MEP'erne. De siger videre, at EU bør spille en større rolle i arbejdet for at finde en løsning på Transdnestrien-spørgsmålet mellem Chisinau og Tiraspol.


Den russiske faktor
MEP'erne understreger, at Ruslands rolle i Ukrainekrisen har ændret den geopolitiske orden og også har påvirket relationerne mellem EU og Moldova. De opfordrer Rusland til fuldt ud at respektere Moldovas territoriale integritet og europæiske valg. De beklager desuden Ruslands fortsatte anvendelse af importforbud på produkter fra Moldova som et middel til at destabilisere regionen og støtter initiativer til at imødegå den russiske embargo mod moldoviske produkter.


Næste skridt
For at aftalen kan træde i kraft skal den ratificeres af EU-landenes nationale parlamenter. Dele af aftalen, herunder frihandelsaftalen, har været midlertidigt anvendt siden 1. september 2014. Moldova ratificerede aftalen den 2. juli.

Europa-Parlamentet sender en delegation på 7 MEP'er under ledelse af Igor Šoltes (De Grønne, SL) til Moldova for at observere parlamentsvalget den 30. november.