Parlamentet godkender EU-landes mulighed for at forbyde GMO'er
EU-landene vil i fremtiden få mulighed for at begrænse eller forbyde dyrkning af afgrøder, der indeholder genetisk modificerede organismer, GMO'er, på deres eget territorium, selv om GMO'er er tilladt på europæisk plan, ifølge en ny lov, som Parlamentet godkendte tirsdag. Forslaget, som Parlamentet og Rådet indgik en uformel aftale om i december, blev oprindeligt fremlagt i 2010, men har ligget stille i fire år på grund af uenigheder mellem lande for og imod GMO'er.
"Denne aftale vil sikre mere fleksibilitet for medlemsstater, der ønsker at begrænse dyrkningen af GMO-afgrøder på deres territorium", sagde Parlamentets ordfører for forslaget Frédérique Ries (ALDE, BE). "Med hensyn til, hvad der nu følger, sætter jeg min lid til Kommissionsformand Jean-Claude Juncker's officielle opfordring til at styrke den demokratiske proces for GMO'er i Europa og sikre, at forskningen er fuldstændigt uafhængig", tilføjede hun.
Aftaleteksten, der er forhandlet på plads med EU's Ministerråd blev vedtaget med 480 stemmer for, 159 imod og 58 hverken for eller imod.
Risikovurdering og -styring
De nye regler vil give medlemsstaterne mulighed for at forbyde GMO'er ud fra miljøpolitiske hensyn ud over de sundheds- og miljørisici, der allerede står oplistet i den videnskabelige
risikovurdering udført af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
Medlemslandene vil også kunne forbyde GMO-afgrøder af andre årsager, fx af planlægningshensyn i byer og landdistrikter, den socio-økonomiske indvirkning eller for at undgå, at GMO-materiale uintenderet bliver blandet med andre produkter eller objektiver for landbrugssektoren. Forbud kan også omfatte grupper af GMO’er defineret ud fra afgrøde eller karakteristika.
Før en medlemsstat kan indføre begrænsninger eller et forbud, skal GMO-producenten give sit samtykke til indskrænkningen af dets markedsføringstilladelse under en særlig procedure i lovgivningen. Hvis virksomheden er uenig, kan medlemsstaten dog ensidigt indføre et forbud.
I øjeblikket er MON810 majsen den eneste GMO-afgrøde, der dyrkes i EU. Den såkaldte "Amflora" GMO-kartoffel blev forbudt af EU-retten i 2013 efter, at EU-Kommissionen indledningsvist havde givet grønt lys.
Beskyttelseszoner og krydskontaminering
Medlemsstaterne bør også sikre, at GMO-afgrøder ikke forurener andre produkter og skal særligt være opmærksomme på at undgå forurening over grænserne til deres nabolande, siger teksten.
Næste skridt
Den nye lovgivning træder i kraft i foråret 2015.
Kontakter:
-
Jens JENSEN