Europa-Parlamentet godkender visumfrihed for Ukraine 

Pressemeddelelse 
Plenarmøde 
 
 

Ukrainske statsborgere vil ikke længere skulle søge om visum til kortere ophold i EU, efter at Europa-Parlamentet torsdag har godkendt en uformel aftale med Rådet.

Den nye lov betyder, at ukrainere med et biometrisk pas vil kunne rejse ind i EU uden visum i op til 90 dage inden for en given 180-dages periode i forbindelse med turistrejser, besøg hos familie og venner eller i forretningsøjemed, men ikke for at arbejde. Visumfritagelsen gælder for alle EU-lande undtagen Storbritannien og Irland samt for Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz.


“Ukraine har nået alle benchmarks og har endda gjort mere end forventet, hvad angår bæredygtige reformer”, påpeger ordføreren for forslaget Mariya Gabriel (EPP, BG), og tilføjer, at visumfritagelsen vil være et “konkret udtryk for det ukrainske folks aspirationer og engagement i at sikre fred og stabilitet samt for deres europæiske ambitioner”.


Loven, som blev godkendt med 521 stemmer for, 75 imod og 36 udeladelser, mangler stadig at blive formelt godkendt af Ministerrådet. Den vil sandsynligvis kunne træde i kraft i juni, 20 dage efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.


Før ukrainske statsborgere kunne blive fritaget for visumkravet, skærpede EU suspensionsmekanismen for visumfrihed, så det nu er nemmere at genindføre visumkrav i ekstraordinære tilfælde.