Kroatisk premierminister: Vores kurs skal føre fremad, ikke tilbage 

Pressemeddelelse 
 
 
Kroatiens premierminister, Andrej Plenković, debatterer fremtidens Europa med MEP'erne  
  • den anden i en række debatter mellem EU-ledere og MEP’er om Europas fremtid
  • solidaritet skal forblive en af hjørnestenene i EU
  • fremtiden skal bygges på lighed mellem lande, borgere og muligheder

Den kroatiske premierminister Andrej Plenković var tirsdag i Parlamentet for at debattere fremtidens Europa med MEP’erne.

Plenković sagde: “Vores kurs skal føre fremad, ikke tilbage. Kroatien er blevet en del af EU for at opbygge og udvikle det europæiske projekt sammen med vores partnere og for at bygge en fremtid, som er baseret på lighed. Lighed mellem lande og borgere og lighed i muligheder.”

 

I sin præsentation af visionen for Europa fremhævede premierministeren, at solidaritet må og skal forblive “en af hjørnestenene for vores initiativer” og, at et forenet Europa er altafgørende, eftersom ”vi kun kan bevæge os fremad, hvis vi står sammen”.

 

Plenković fokuserede desuden på vigtigheden af vækst og samhørighed, og at EU har brug for, at alle Unionens medlemmer udvikler sig i samme grad. ”Vores borgere skulle gerne kunne mærke alle fordelene ved EU-medlemskabet, og de skulle gerne omfavne og spille en aktiv rolle i udformningen af Unionen.”

 

Premierministeren understregede endvidere, at EU skal investere i uddannelse, kultur og kreativitet, i forskning og i udvikling, men på samme tid sikre den nødvendige finansielle stabilitet, som kan beskytte borgerne fra potentielle finansielle kriser.

 

I sin velkomst til den kroatiske premierminister sagde Parlamentets formand, Antonio Tajani: ”I sin tale har premierminister Plenković tegnet en positiv og fremadskuende vision for Europa, hvor Kroatien og EU i samarbejde vil levere en mere effektiv Union. Han kom med glimrende argumenter til fordel for et medlemskab af EU og hvordan dette har gavnet Kroatien. Samtidig har han med rette peget på nogle af de udfordringer, som vi i fællesskab må se i øjnene: sikkerhed, ukontrolleret migration og ungdomsarbejdsløshed.”

 

Et flertal af formændene for Parlamentets politiske grupper roste Plenkovićs engagement i et mere demokratisk Europa. De fremhævede Kroatiens opgør med landets urolige fortid som et klart eksempel på, at det med hårdt arbejde og viljestyrke er muligt at have ikke blot en fremtid i EU, men også en lys fremtid.

 

Visse MEP’er understregede vigtigheden af at bevare EU-borgernes nationale identiteter sammen med en stærk europæisk identitet, uden at nationalister skal se dette som modstridende. Andre bekræftede nødvendigheden af flere investeringer i jobskabelse, ordentlige levestandarder og et Europa, som tager et større socialt ansvar.

 

Andre igen opfordrede til institutionelle reformer, såsom introduktionen af transnationale valglister, og gentog deres støtte til andre lande på Vestbalkan, som ønsker at blive en del af EU, når alle grænsestridigheder er løst, og Kommissionens kriterier er blevet mødt.

 

Baggrund

 

Dette var den anden i en række debatter mellem EU’s stats- og regeringschefer og medlemmerne af Europa-Parlamentet. Temaet for debatterne er fremtidens Europa, og de vil fortsætte gennem 2018.