Dyreforsøg med kosmetik: MEP’erne opfordrer til globalt forbud 

Pressemeddelelse 
 
 
Dyreforsøg med kosmetik er forbudt i EU, men stadig tilladt i de fleste lande i verden.©AP Images/European Union-EP  

EU bør arbejde ad det diplomatiske spor for et globalt forbud mod dyreforsøg med kosmetik inden 2023, lød det i en opfordring fra Parlamentet torsdag.

  • 80% af verdens lande tillader stadig dyreforsøg med kosmetik  
  • • EU-forbuddet er ikke gået ud over væksten i kosmetikbranchen 
  • • MEP’erne opfordrer til FN-konvention 

Salg af al kosmetik, der er testet på dyr, har været forbudt i EU siden 2013.

MEP’erne påpeger, at forbuddet ikke har forhindret kosmetikbranchen i EU i at klare sig fint og beskæftige ca. to millioner mennesker. Omkring 80% af verdens lande tillader dog stadig dyreforsøg med kosmetik og markedsføring af kosmetik, der er testet på dyr. MEP’erne påpeger desuden, at EU’s system har vist sig at have visse huller, idet en del kosmetik bliver testet på dyr uden for EU, før det igen bliver testet i EU med alternative metoder og herefter lanceret på EU-markedet.

De peger også på, at de fleste ingredienser i kosmetikprodukter også bliver anvendt i mange andre typer produkter såsom lægemidler, rengøringsmidler og fødevarer, og at de derfor kan være blevet testet på dyr i henhold til anden lovgivning.

 

Et andet væsentligt problem er manglen på pålidelige data for, hvor meget kosmetik der bliver testet på dyr, inden det bliver importeret til EU, siger MEP’erne. EU bør sikre sig, at der ikke bliver markedsført produkter på EU-markedet, som forinden er blevet testet på dyr uden for EU, tilføjer MEP’erne.

 

MEP’erne opfordrer EU-lederne til at arbejde for et globalt forbud både mod dyreforsøg med kosmetik og handel med kosmetikingredienser, som er testet på dyr, ved at udnytte deres diplomatiske netværk til at opbygge en koalition, der arbejder for en international konvention inden for rammerne af FN. Forbuddet bør træde i kraft senest i 2023, mener MEP’erne.

 

MEP’erne ønsker også at sikre, at EU-forbuddet ikke bliver udvandet i forhandlinger om handelsaftaler eller af WTO-regler.

 

Den ikke-bindende beslutning blev vedtaget med 620 stemmer for, 14 imod og 18 blanke stemmer.

 

Baggrund

 

 

Ifølge en særlig Eurobarometer-undersøgelse (nr. 442, marts 2016) mener 89% af EU-borgerne, at EU bør gøre mere for at udbrede kendskabet til vigtigheden af dyrevelfærd internationalt. 90% af borgerne i EU er enige i, at det er vigtigt med høje standarder for dyrevelfærd, som anerkendes verden over.