Terrorbekæmpelse: Parlamentet kommer med forslag til en ny EU-strategi 

Pressemeddelelse 
 
 
  • Europol og eu-LISA skal styrkes
  • Datadeling skal standardiseres og gøres mere interoperabel
  • Modvirkelse af radikalisering både online og offline
  • Fælles definition af begrebet ”terroroffer” samt oprettelse af et EU-koordinationscenter

Efter grundige undersøgelser kommer Parlamentet med en række anbefalinger til at modvirke radikalisering, forbedre datainteroperabilitet og støtte terrorofre.

I sin ikke-lovgivningsmæssige betænkning, som blev debatteret tirsdag og vedtaget onsdag (med 474 stemmer for, 112 imod og 75 blanke), foreslår Parlamentet at styrke EU-agenturer som Europol og Det Europæiske Agentur for den Operationelle Forvaltning af Store IT-Systemer (eu-LISA).

MEP’erne udtrykker deres bekymring over den utilstrækkelige udveksling af data agenturerne imellem samt mellem medlemsstaterne og EU-myndighederne. De understreger vigtigheden af, at man til fulde respekterer de grundlæggende rettigheder, herunder databeskyttelse og ytringsfrihed, når der indføres tiltag til bekæmpelse af terror.

Parlamentet foreslår blandt andet:

  • At lave en EU-liste over radikale hadprædikanter
  • Forbedret overvågning for at sikre harmoniseret sikkerhed og retsforfølgelse af identificerede ”fremmedkrigere” i Europa
  • Udelukkelse af terrordømte fra at få asyl
  • Tiltag imod radikalisering, f.eks. programmer i fængslerne, undervisning og kampagner
  • Uddannelse i radikalisering for personale i EU og i medlemsstaterne
  • Styrkelse af EU’s ydre grænser og kontrol ved alle grænseovergange med brug af alle relevante databaser
  • Krav om retlige procedurer for efterforskning af billigelse af terrorhandlinger
  • Fjernelse af propaganda på tryk eller online, som eksplicit opfordrer til vold
  • Opfordring til at fortsætte samarbejdet og informationsudvekslingen mellem EU og Storbritannien
  • Restriktioner for transport af knive og forbud mod særligt farlige knive
  • Privatfly skal omfattes af PNR-direktivet
  • Et europæisk system for tilladelser til specialiserede købere af udgangsstoffer for sprængstoffer
  • Presserende behov for an fælles definition af begrebet “terrorofre” på EU-niveau
  • Kommissionen anmodes om at oprette et EU-koordinationscenter for terrorofre (CCVT), som skal give krisehjælp og assistance i forbindelse med angreb
  • Brug af Den Europæiske Solidaritetsfond til at udbetale erstatning til ofrene for større terrorangreb
  • Tættere samarbejde med lande uden for EU, især nabolande

Efter afstemningen udtaler medordfører Monika Hohlmeier (EPP, DE): “Gårsdagens angreb på julemarkedet i Strasbourg var på allerværste vis et angreb på europæiske borgere og på vores fælles EU-værdier og -principper. Angrebet har endnu engang vist, at vi er nødt til at lægge de tomme slagord og urealistiske forslag på hylden og koncentrere vores kræfter om det, der rent faktisk gør Europa til et mere sikkert sted. På trods af vores anstrengelser i de senere år, er der stadig huller at lappe og måder, hvorpå kampen mod terror kan gøres mere effektiv. Dette indebærer et bredere samarbejde og en højere grad af informationsudveksling mellem efterretningstjenester og myndigheder, flere tiltag til forebyggelse af radikalisering, strengere retlige instrumenter og en bedre beskyttelse af ofrenes rettigheder”.

Medordfører Helva Stevens (ECR, BE) udtaler: “Terrorangrebene i centrum af Strasbourg i går aftes sætter fokus på den overhængende trussel og det presserende behov for at blive bedre til at håndtere den nye triste virkelighed. Vores betænkning er i dag blevet sat til afstemning i den selvsamme by, som også er sædet for Europa-Parlamentet. Den indeholder mange innovative ideer, såsom en EU-sortliste over hadpraktikanter, krydstjek af personer, der lejer biler, i politiets databaser og en udvidelse af PNR-direktivet til også at dække privatfly. Vi angiver en række eksempler på bedste praksis, f.eks. de lokale antiradikaliseringsceller i Belgien. Og vi sætter ofrene i centrum ved at foreslå, at omkostningerne til lægehjælp automatisk bliver forudbetalt efter et angreb samt at gøre forsikringsprocedurerne smidigere. Dette er blot et lille udpluk fra den omfattende og indholdsrige betænkning.”

Baggrund

EU har i de senere år været mål for en hidtil uset bølge af terrorangreb, som har gjort sikkerhed til et af de vigtigste emner for borgerne og sat fokus på problemerne med samarbejde og informationsdeling på sikkerhedsområdet. Europols seneste rapport om situationen og udviklingen med hensyn til terrorisme i Europa (TESAT) slår fast, at de dødeligste angreb er blevet begået af jihadister.

Det særlige udvalg om terrorisme (TERR) blev oprettet sidste år og fik til opgave at undersøge, analysere og vurdere omfanget af terrortruslen på europæisk jord på baggrund af fakta tilvejebragt af de retshåndhævende myndigheder i medlemsstaterne, de kompetente EU-agenturer og anerkendte eksperter. Arbejdet omfattede en gennemgribende vurdering af, hvilke ressourcer der i øjeblikket er til rådighed i marken, som kan hjælpe EU og medlemsstaterne med at intensivere deres beredskab til at forebygge, efterforske og retsforfølge terrorkriminalitet.