Europa-Parlamentet forbyder engangsplast i 2021 

Pressemeddelelse 
 
 
På grund af langsom nedbrydning akkumuleres plastik i have og på strande ©AP Images/European Union-EP  
  • Engangsplastikbestik, vatpinde og sugerør forbydes senest i 2021
  • Mål om at indsamle 90% af alle plastflasker senest i 2029
  • En mere stringent anvendelse af princippet om, at forureneren betaler

Onsdag vedtog Parlamentet en ny lov, der forbyder engangsplastprodukter som tallerkener, bestik, sugerør og vatpinde.

560 MEP'ere stemte for aftalen med EU's ministre, 35 imod og 28 undlod at stemme.

Følgende produkter vil blive forbudt i EU i 2021:

  • Engangsbestik af plastik (gafler, knive, skeer og spisepinde)
  • Plastiktallerkener til engangsbrug
  • Sugerør af plast
  • Vatpinde af plast
  • Ballonpinde af plast
  • Oxo-nedbrydeligt plast, fødevarebeholdere og ekspanderede polystyrenkopper

Nyt mål for genanvendelse og større ansvar for producenterne

Medlemsstaterne skal indsamle 90% af alle plastflasker senest i 2029 og et nå et mål om at plastflasker skal indeholde minimum 25% genbrugt plastik senest i 2025, og 30% i 2030.

Derudover styrker den princippet om, at forureneren betaler ved at indføre et udvidet producentansvar for tobak. Denne nye ordning vil også gælde for fiskeredskaber med henblik på at sikre, at producenterne og ikke fiskerne bærer omkostningerne ved at indsamle mistede fiskeredskaber i havet.

Endelig fastsættes det i lovgivningen, at mærkning af de negative miljøvirkninger af at smide cigaretter med plastfiltre på gaden bør være obligatorisk. Det gælder også andre produkter som f.eks. plastikkopper, vådservietter og hygiejnebind.

Citat

Europa-Parlamentets ordfører Frédérique Ries (ALDE, BE) sagde: "denne lovgivning vil reducere udgifterne til miljøskader med 22 mia. EUR — de anslåede omkostninger ved plastikforurening i Europa frem til 2030. Europa har nu en lov, som vi kan forsvare og promovere på verdens plan taget i betragtning at problemet med plastikforurening i havet er et internationalt problem. Dette er afgørende for vores planet."

Baggrund

Ifølge Kommissionen er mere end 80% af havaffald plast. De produkter, der er omfattet af lovgivningen, udgør 70% af alt havaffald. På grund af den langsomme nedbrydning akkumuleres plastik i have, oceaner og på strande i EU og i resten af verdenen. Der findes plastrester i marine arter — såsom havskildpadder, sæler, hvaler og fugle, men også i fisk og skaldyr, og derved i vores fødekæde.