Høring af Margrethe Vestager, ledende næstformand for Europa-Kommissionen  

Pressemeddelelse 
 
 

Europa-Parlamentets udvalg for industri, det indre marked og økonomi udspurgte tirsdag Margrethe Vestager, kandidat til posten som næstformand for Kommissionen og konkurrencekommissær.

Medlemmer fra udvalgene: Industri, forskning og energi (ITRE), indre marked og forbrugerbeskyttelse (IMCO) og økonomi og valuta (ECON) mødes inden for de næste 24 timer for at vurdere Vestagers præstation ved høringen.


Digitalt indre marked og konkurrence


I sin indledende tale sagde Margrethe Vestager, at ”klimaforandringer og den digitale transformation kommer til at påvirke alle aspekter af vores daglige liv”, og hun tilskyndede til ”ikke at få Europa til at være mere som Kina eller USA, men mere som sig selv” med stærke værdier, og hvor markeder arbejder for borgerne. Hun tilføjede, at konkurrence – selv om det er vitalt for en blomstrende økonomi – ikke er nok, og at der skal udvikles en ny industristrategi. EU’s nye industrielle strategi skal være ”grøn og baseret på fair konkurrence”, og den skal fjerne barrierer, der forhindrer virksomheder i at vokse, sagde hun.


Vestager gentog også Kommissionens planer om at præsentere en Digital Services Act, der skal opgradere regler for ansvar og sikkerhed på digitale platforme. EU skal også regulere den måde, hvorpå virksomheder samler, bruger og deler data.


Der vil blive fremlagt forslag om kunstig intelligens inden for de første 100 dage, sagde Vestager, der også forpligtede sig til at sikre fair beskatning af teknologivirksomheder i EU.


Medlemmer af Europa-Parlamentet udspurgte Margrethe Vestager om, hvordan hun planlægger at fremskynde Kommissionens tiltag mod misbrug og undgå forstyrrelser af det indre marked, så det kan bane vejen for, at europæiske virksomheder kan konkurrere med amerikanske teknologi-giganter. De spurgte også om, hvorvidt hun vil være villig til at gå længere end bare at give bøder og for eksempel presse på for at opsplitte virksomhedsgiganter. Parlamentsmedlemmer bragte også den potentielle interessekonflikt på banen, som Vestager kan komme til at stå over for. Især i forhold til at sikre fair konkurrence og samtidig tilskynde til udviklingen af digitale virksomheder.


Mange medlemmer understregede, at kunstig intelligens er et lovende redskab, der kan gavne borgerne på en lang række områder som sundhed, uddannelse, handicapområdet og sikkerhed, og de spurgte Vestager om, hvordan hun har tænkt sig at gøre EU førende i verden, når det kommer til kunstig intelligens, og hvordan hun vil sikre tilstrækkelige midler til det. EU skal indhente det tabte via finansiering fra EU’s flerårige budget 2021-2027, offentlige udbud og ved at skabe tillid til teknologi, sagde hun.


Du kan se en video af høringen i sin fulde længde her.


Pressebriefing


Formændene for de tre udvalg, der var involveret i høringen - Adina-Ioana Vălean (EPP, RU), Petra De Sutter (Greens/EFA, BE) og Irene Tinagli (S&D, IT) holdt efterfølgende en kort pressebriefing, som Margrethe Vestager også deltog i. Se briefingen her.


Næste skridt


På baggrund af anbefalingerne fra udvalgene vil Europa-Parlamentets formand og gruppeformændene den 17. oktober beslutte, om Parlamentet har modtaget nok information til at kunne afslutte høringsprocessen. Hvis det er tilfældet, skal medlemmerne af Europa-Parlamentet stemme om at godkende Kommissionen som helhed den 23. oktober i Strasbourg.


Baggrund


Parlamentsmedlemmer fra retsudvalget deltog også i høringen.