MEP’erne opfordrer til sanktioner mod Tyrkiet efter militæroperation i Syrien 

Pressemeddelelse 
Plenarmøde 
 
 
  • Mindst 300.000 fordrevet som resultat af den tyrkiske offensiv 
  • Frygt for, at ISIS vil omgruppere 
  • Den tyrkiske præsidents brug af flygtninge til afpresning af EU er uacceptabel 
  • Opfordring til en FN-ledet sikkerhedszone i det nordlige Syrien 

MEP’erne fordømmer på det kraftigste den ensidige tyrkiske militære intervention i det nordøstlige Syrien og opfordrer Tyrkiet til at trække alle sine tropper ud af Syrien.

I en beslutning, der blev vedtaget torsdag ved håndsoprækning, advarer parlamentsmedlemmerne om, at Tyrkiets indgriben i det nordøstlige Syrien er en alvorlig krænkelse af international lov, hvilket undergraver stabiliteten og sikkerheden i hele regionen.


FN-ledet sikkerhedszone i det nordlige Syrien


Siden Tyrkiet lancerede sin militære invasion, er mindst 300.000 borgere blevet drevet på flugt, og derudover har der været store civile og militære tab, understreger MEP’erne med FN som kilde. Parlamentsmedlemmerne går ind for, at der skal oprettes en FN-ledet sikkerhedszone i det nordlige Syrien.


De afviser Tyrkiets planer om at etablere ”en såkaldt sikker zone” langs grænsen i det nordøstlige Syrien og udtrykker dyb bekymring for, at den amerikansk-tyrkiske aftale om en midlertidig våbenhvile kan legitimere en tyrkisk besættelse af netop den sikre zone.


Risiko for, at ISIS får nye kræfter


Parlamentet udtrykte sin solidaritet med det kurdiske folk og understregede det vigtige bidrag fra kurdiskledede styrker - især kvindernes - i kampen mod Daesh. MEP’erne er meget bekymrede over forlydender om, at hundredvis af IS-fanger flygter fra lejre i det nordlige Syrien midt i den tyrkiske offensiv, hvilket øger risikoen for en genopblussen af terrororganisationen.


Tyrkisk afpresning af EU uacceptabelt


MEP’erne finder det uacceptabelt, at den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan har gjort flygtninge til et våben og har ”brugt dem til at afpresse EU”.


De opfordrer Rådet til at indføre et sæt målrettede sanktioner og visumforbud over for tyrkiske embedsmænd, der er ansvarlige for brud på menneskerettighederne, samt at overveje at vedtage målrettede økonomiske foranstaltninger mod Tyrkiet. MEP’erne foreslår også, at man bør overveje at suspendere Tyrkiets handelspræferencer i aftalen om landbrugsprodukter og som en sidste udvej at suspendere toldunionen mellem EU og Tyrkiet.