CO2-afgift på EU-import nødvendigt for at øge klimaambitionerne globalt 

Pressemeddelelse 
 
 
Europa-Parlamentet vil reducere drivhusgasser fra EU import ©AFP/GREG BAKER  
  • Alle produkter under EU’s emissionshandelssystem skal inkluderes 
  • Indtægt skal bruges til at øge EU-finansiering af målene i den Europæiske Grønne Pagt 
  • Mekanismen må ikke blive misbrugt til yderligere handelsprotektionisme 

For at øge de globale klimaambitioner og forhindre ‘kulstof-lækage’ må EU sætte en CO2-afgift på en del af EU-importen fra mindre klima-ambitiøse lande, siger MEP’erne.

Onsdag vedtog Europa-Parlamentet en resolution om en EU-mekanisme for CO2-grænsetilpasning med 444 stemmer for, 70 stemmer i mod og 181 der undlod at stemme.

Resolutionen understreger, at EU’s øgede ambitioner på klimaområdet ikke må lede til ‘kulstoflækage’ eftersom den globale klimaindsats ikke øges, hvis EU-produktion blot flyttes til ikke-EU-lande, der har mindre ambitiøse krav til reduktion af drivhusgasudledninger.

MEP’erne støtter derfor en CO2-afgift på udvalgte varer importeret fra lande uden for EU’s grænser, hvis disse lande ikke er klima-ambitiøse nok. Dette vil skabe ensartede globale konkurrencevilkår så vel som give incitament til industrier i og uden for EU til at dekarbonisere på linje med målene i Parisaftalen.

MEP’erne understreger, at mekanismen skal være i overensstemmelse med WTO-reglerne og ikke må misbruges som et værktøj til at forstærke protektionisme, men udelukkende anvendes til at øge klimaindsatsen. Den generede indtægt bør anvendes som én af flere ’egne indtægter’ til at øge støtten til målene i den Europæiske Grønne Pagt via EU-budgettet, siger de.

Mekanismen skal kobles til et reformeret EU-emissionshandelssystem (ETS)
Den nye mekanisme bør blive en del af den bredere EU-strategi for industri og dække al import af produkter og råvarer, der falder under emissionshandelssystemet. MEP’erne tilføjede, at allerede i 2023, og efter konsekvensanalyse, bør den dække el-industrien og energiintensive industrisektorer såsom cement, stål, aluminiums, olieraffinerings, papir, glas, kemikalie og gødningssektoren, som fortsat modtager betydelige gratis kvoter og stadig tegner sig for 94% af EU’s industrielle udledninger.

De tilføjer, at CO2-afgiften under EU-mekanismen for CO2-grænsetilpasning skal være på samme niveau som prisen for CO2 under EU’s Emissionshandelssystem, hvilket vil være med til at bekæmpe kulstof-lækage. De understreger samtidigt, at den nye mekanisme ikke må føre til, at EU-produktionen beskyttes i såvel EU-mekanismen for CO2-grænsetilpasning samt i ETS’en.

Du kan se en video af debatten på plenarmødet her.

Citat

Efter afstemningen sagde parlamentets ordfører,Yannick Jadot (De Grønne, Frankrig):

“EU-mekanismen for CO2-grænsetilpasning er en fremragende mulighed for at forene klima, industri, beskæftigelse, suverænitet og udfordringer med CO2-lækage. Vi må holde op med at være naive og indføre den samme CO2-afgift på produkter, uanset om de er producerede i eller udenfor EU for at sikre, at de mest forurenende sektorer også bidrager til at bekæmpe klimaforandringer og sigter mod at blive klimaneutrale. Dette er vores bedste chance for at holde os under grænsen på 1.5°C, samtidig med at vi skubber til vores handelspartnere, så de kan blive ligeså klimaambitiøse for at kunne komme ind på det europæiske marked.

Næste skridt
Europa-Kommissionen forventes at præsentere et lovforslag vedrørende en EU-mekanisme for CO2-grænsetilpasning i andet kvartal af 2021 som en del af den Europæiske Grønne Pagt så vel som et forslag til at inkludere den generede indtægt til at finansiere dele af EU-budgettet.

Baggrund
Europa-Parlamentet har spillet en vigtig rolle i at skubbe på for mere ambitiøs klimalovgivning i EU. De erklærede klimakrise den 28. november 2019 og ønsker, atEU og dets medlemslande bliver klimaneutrale i 2050 samt reducerer drivhusgasser med 60% inden 2030.