MEP’erne: Virksomheder må ikke længere straffrit skade mennesker og planeten 

Pressemeddelelse 
 
 
  • Due diligence kræver, at virksomheder identificerer, adresserer og afhjælper deres indvirkning på menneskerettigheder og miljøet gennem deres værdikæde 
  • Regler bør gælde virksomheder, der opererer på EU’s indre marked inklusiv dem der kommer uden for EU 
  • Sanktioner for manglende overholdelse og juridisk støtte til ofre af virksomheder i ikke-EU-lande 
  • Forbud mod import af produkter koblet sammen med alvorlige brud på menneskerettighederne såsom tvungent børnearbejde 

Europa-Parlamentet baner vejen for en ny EU-lov der kræver, at virksomheder adresserer menneskerettigheder og klimastandarder i deres værdikæder.

Initiativbetænkningen (vedtaget onsdag med 504 stemmer for, 79 stemmer i mod og 112 hverken/eller) kalder på hurtig vedtagelse af EU-lovgivning der sikrer, at virksomheder holdes ansvarlige, når de skader - eller bidrager til at skade - menneskerettigheder, klimaet og god regeringsførelse. Det skal også garantere, at ofre har adgang til retshjælp. Europa-Kommissionen har annonceret, at de vil præsentere deres lovforslag på området senere i år.

Bæredygtighed og god regeringsførelse
Bindende due diligence-regler i EU vil forpligte virksomheder til at identificere, adressere og forbedre dele af deres værdikæde (alle operationer, direkte eller indirekte forretningsforbindelser, investeringskæder), der bryder - eller kunne komme til at bryde - menneskerettigheder (inklusiv sociale og arbejdstagerrettigheder), miljøet (eksempelvis ved at bidrage til klimaforandringer eller skovrydning) og god regeringsførelse (såsom korruption og bestikkelse).

MEP’erne understreger, at due diligence primært er et forebyggende instrument, der kræver at virksomheder tager proportionelle foranstaltninger baseret på sandsynligheden og alvoren af indvirkninger, sektorens aktivitet, størrelsen og længden på værdikæden og størrelsen på foretagenet.

At skabe forandringer uden for EU’s grænser
Virksomheder der vil have adgang til EU’s indre marked — inklusiv dem der kommer uden for EU — vil skulle bevise, at de efterlever due diligence forpligtigelser på miljøområdet og menneskerettigheds-området.

Europa-Parlamentet kalder på yderligere foranstaltninger herunder et forbud mod at importere produkter, der kobles sammen med alvorlige brud på menneskerettighederne såsom børnearbejde eller tvunget arbejde. EU’s handelsaftaler bør inkludere disse mål i deres handels- og bæredygtighedskapitler. MEP’erne beder også Europa-Kommissionen om at foretage en grundig vurdering af, hvorvidt virksomheder i Xinjang, der eksporterer til EU, er involveret i menneskerettighedsbrud, særligt dem der vedrører Uighurer.

For at garantere effektiv erstatning til ofre bør virksomheder holdes ansvarlige for deres handlinger og tildeles bøder for at skade eller bidrage til skade, med mindre de kan bevise, at de har handlet efter reglerne om due diligence og taget deres forholdsregler for at udgå at gøre skade. Ofrene og interessenternes rettigheder i ikke-EU-lande — der er særligt udsatte — ville også være bedre beskyttede, da de vil kunne anlægge sag ved domstolene under EU-lov.

Bredt anvendelsesområde og hjælp til SMV’er
For at give lige muligheder bør den fremtidige rammelovgivning om due diligence være bred og anvendes på alle foretagender, der hører under EU-lovgivning eller er etableret i EU — inklusive dem der leverer finansielle ydelser. Reglerne bør også være anvendelige på børsnoterede og højrisiko SMV’er, der bør kunne modtage teknisk assistance for at leve op til kravene.

Citat
“Denne nye lov om due diligence for virksomheder vil sætte standarden for ansvarlig forretningsførelse i og uden for Europa. Vi nægter at acceptere, at skovrydning eller tvungen arbejdskraft er en del af globale værdikæder. Virksomheder vil skulle undgå samt adressere skader udført på mennesker og planeten i deres værdikæder. De nye regler vil give ofre juridisk ret til støtte og til at søge erstatning og vil sikre lige muligheder og juridisk gennemsigtighed for virksomheder, arbejdere og forbrugere,” sagde ordfører Lara Wolters (S&D, NL).