Daphne Caruana Galizia-prisen for journalistik: Indkaldelse af tilmeldinger 

Pressemeddelelse 
 
 
  • Årlig pris til belønning af fremragende journalistik der fremmer eller forsvarer EU's kerneværdier  
  • Prisvinderen vælges af en uafhængig jury bestående af repræsentanter for presse og civilsamfund  
  • Med prisen følger en præmie på 20.000 EUR 
  • Prisoverrækkelsen finder sted medio oktober omkring årsdagen for mordet på Daphne Caruana Galizia  
Daphne Caruana Galizia -prisen vil belønne fremragende journalistik, der forsvarer EU-værdier. AFP/STRINGER  

Den 22. juni lancerede Europa-Parlamentet officielt hjemmesiden for Daphne Caruana Galizia-prisen for journalistik og åbnede for tilmeldinger.

Prisen uddeles årligt og belønner fremragende journalistik, der fremmer eller forsvarer EU’s centrale principper og værdier såsom den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, lighed, retsstatsprincippet og menneskerettighederne.

Professionelle journalister og journalisthold af enhver nationalitet kan komme i betragtning til prisen ved at indsende dybdeborende artikler eller indslag, der er blevet trykt eller udsendt af medier baseret i en af de 27 EU-medlemslande. Prisen har til formål at støtte og skabe opmærksomhed om den betydning, som professionel journalistik har for at værne om frihed, lighed og muligheder.

Det vindende bidrag vil blive udvalgt af en uafhængig jury bestående af repræsentanter for pressen og civilsamfundet i de 27 EU-medlemslande og repræsentanter fra de vigtigste europæiske journalistforbund. Prisoverrækkelsen finder sted hvert år omkring den 16. oktober, datoen for mordet på Daphne Caruana Galizia. Overrækkelsen vil i 2021 finde sted torsdag den 14. oktober i Europa-Parlamentet.

Prisen og præmien på 20.000 EUR (ca. 150.000 DKK) skal ses som et udtryk for Europa-Parlamentets solide opbakning til undersøgende journalistik og for betydningen af den frie presse. Europa-Parlamentet opfordrede i en beslutning i maj 2018 EU-landene til at afsætte tilstrækkelige offentlige midler og fremme pluralistiske, uafhængige og frie medier.

Deltagende journalister skal indsende deres artikler/indslag online på https://daphnejournalismprize.eu/.

Hvem var Daphne Caruana Galizia?
Daphne Caruana Galizia var en maltesisk journalist, blogger og antikorruptionsaktivist, som rapporterede om korruption, hvidvask af penge, organiseret kriminalitet, salg af statsborgerskab og den maltesiske regerings forbindelser til Panama-papirerne. Efter chikane og trusler blev hun dræbt af en bilbombe den 16. oktober 2017. Myndighedernes håndtering af drabsefterforskningen førte til et ramaskrig, der til sidst tvang premierminister Joseph Muscat til at gå af. Medlemmer af Europa-Parlamentet anså efterforskningen for yderst mangelfuld og opfordrede i december 2019 Europa-Kommissionen til at træde ind i sagen.

Kontakter: