Ny undersøgelse: EU-genopretningsmidler skal kun gå til lande, der respekterer retsstaten 

Pressemeddelelse 
 
 
  • Fire ud af fem i EU og i Danmark mener, at EU kun skal uddele midler til medlemsstater, der overholder principperne om retsstat og demokrati. 
  • 60% af europæerne forventer, at projekter under NextGenerationEU vil bidrage til at få deres land på fode efter coronapandemien.  
  • 41% er skeptiske over for deres nationale regerings evne til at bruge midlerne ordentligt. 

Fire ud af fem EU-borgere peger i ny meningsmåling på, at EU kun skal uddele midler til medlemslande, der respekterer retsstaten og de demokratiske værdier.

”Europa-Parlamentet har argumenteret tydeligt for, at EU’s genopretningsmidler ikke skal gå til regeringer, der ikke overholder de demokratiske grundværdier eller opretholder retsstaten. Undersøgelsen bekræfter, at et overvældende flertal af EU’s borgere er enige. Hvis man vedvarende undergraver EU’s værdier, skal man ikke forvente at kunne modtage EU-midler.”

Sådan lyder det fra Europa-Parlamentets formand David Sassoli, efter at en ny Eurobarometer-undersøgelse viser, at EU-genopretningsmidler ifølge EU-borgerne kun skal gå til de lande, der respekterer retsstaten.

Der er klar opbakning fra borgerne til at sikre gennemsigtighed og effektiv kontrol med de midler, der bliver uddelt inden for rammerne af NextGenerationEU-programmet. Den nye Eurobarometer-undersøgelse bliver offentliggjort i dag forud for kommissionsformand Ursula von der Leyens tale om Unionens tilstand, som afholdes den 15. september. Undersøgelsen viser, at 53% af borgerne er helt enige i, at der skal være effektiv kontrol, mens yderligere 23% hælder til at være enige. Kun et EU-gennemsnit på 8% af deltagerne er uenige.

Ønsket om effektiv kontrol deles af Europa-Parlamentet, som for øjeblikket i samarbejde med Kommissionen er i gang med en grundig analyse af de nationale planer, så det sikres, at genopretningsmidlerne bliver anvendt i overensstemmelse med målsætningerne om et grønnere, mere digitalt og mere modstandsdygtigt europæisk samfund.

Hjælp til at komme ud af krisen

Borgerne vurderer generelt EU’s genopretningspakke på 800 milliarder euro positivt: Tre ud af fem (60%) mener, at projekter under NextGenerationEU vil bidrage til, at deres land kommer på fode efter de økonomiske og sociale skadevirkninger af coronapandemien. 59% mener endvidere, at programmet vil klæde deres land bedre på til fremtidens udfordringer. I denne forbindelse har 53% af Europas borgere et positivt syn på EU, mens kun 19% har et ret negativt eller meget negativt syn på Unionen.

I Danmark mener 59% af respondenterne, at NextGenerationEU vil bidrage til at få Danmark på fode efter pandemien. 56% af danskerne har et positivt syn på EU, mens kun 17% har et decideret negativt syn på Unionen. 26% er neutrale.

Undersøgelsen viser dog også, at der i mange EU-lande er en vis bekymring for, hvor godt de nationale regeringer rent faktisk kommer til at anvende de ekstra EU-midler. Et gennemsnit på 45% af EU-borgerne har tillid til deres regering på dette område, mens 41% udtrykker tvivl. Dette dækker dog over markante forskelle landene imellem i, hvor høj tilliden er til den nationale regering. I Danmark er det eksempelvis hele 69% af de adspurgte, der har tillid til, at den danske regering formår at bruge pengene ordentligt.

Krav om kontrol og gennemsigtighed

Undersøgelsen viser, at der er opbakning i befolkningen til Europa-Parlamentets krav om kontrol og gennemsigtighed.

Det kommer til udtryk i borgernes fortsatte støtte til, at man kun skal kunne modtage EU-midler, hvis man overholder retsstatsprincippet. Fire ud af fem borgere (81%) erklærer sig enige i, at ”EU kun bør give midler til medlemsstater under forudsætning af, at deres regering implementerer retsstatsprincippet og de demokratiske principper”. Undersøgelsen viser, at der er høj opbakning til denne holdning i alle EU’s medlemslande, med relativt få afvigelser. Tallet er tilsvarende højt i Danmark med 78%, der svarer bekræftende på dette spørgsmål. Respekten for retsstaten er en særdeles høj prioritet for Europa-Parlamentet.

Ændrede politiske prioriteter

På spørgsmålet om, hvilke emner Europa-Parlamentet bør prioritere, er klimaforandringerne rykket tilbage på en førsteplads blandt borgerne. 43% peger på dette som en prioritet. På de følgende pladser kommer kampen mod fattigdom og social udstødelse (32%), støtte til økonomien og jobskabelse samt terrorbekæmpelse (begge 31%). Dette er i overensstemmelse med Europa-Parlamentets prioriteter for tiden efter pandemien. Folkesundhed samt migration og asyl indtager en delt femteplads med 27% hver.

Det er bemærkelsesværdigt, at ”demokrati og retsstatsprincippet” ligger i toppen over prioriteter (på hhv. en anden- og tredjeplads) hos borgerne i Ungarn og Polen, hvor denne prioritet kun kommer ind på en ottendeplads i EU som helhed.

I Danmark hedder top-3 over borgernes prioriteter: bekæmpelse af klimaforandringer (47%), bekæmpelse af terror og organiseret kriminalitet (41%) og migration/asyl (31%).

Metode

“Flash Eurobarometer”-undersøgelsen er gennemført af Europa-Parlamentet af Ipsos European Public Affairs i dagene 17.-25. august 2021. Den er foretaget online blandt i alt 26.459 respondenter over 15 år i alle 27 EU-lande. Stikprøvestørrelsen var 500 personer i Luxembourg, Cypern og Malta og 1000 personer i de øvrige EU-lande.