Klima: Højere globale ambitioner nødvendigt for at COP26 kan blive en succes 

Pressemeddelelse 
 
 
MEP’erne understreger, at det haster med at øge klimaambitionerne på COP26 i Glasgow ©UKCOP26.ORG  

Europa-Parlamentet presser på for en hurtigere klimaindsats i hele verden, og for, at EU fortsat skal være førende i verden inden for bekæmpelsen af klimaændringer.

  • Alle G20-landene bør være klimaneutrale inden 2050
  • Mindst 100 mia. USD i klimafinansiering om året til udviklingslandene
  • En femårige tidsramme er nødvendig for at fremskynde klimaindsatsen

Parlamentet har vedtaget sin holdning til FN's COP26 konference om klimaændringer i Glasgow, der finder sted fra den 31. oktober til den 12. november, med 527 stemmer for, 134 imod og 35 hverken/eller.

I resolutionen udtrykker MEP’erne bekymring for, at de nationale mål, der blev bebudet i Paris i 2015, vil føre til en opvarmning over tre grader inden 2100, sammenlignet med det førindustrielle niveau. De mener, at EU fortsat skal være førende i verden i kampen mod klimaændringer, og at MEP’erne vil arbejde for at sikre, at EU's klimapakke "Fit for 55 i 2030” er i fuld overensstemmelse med Parisaftalen.

For at fremskynde klimaindsatsen ønsker MEP’erne, at EU erstatter den nuværende 10-årige plan med en femårig tidsramme for alle lande. De siger også, at alle direkte og indirekte subsidier til fossile brændstoffer bør udfases i EU, senest i 2025, og opfordrer alle lande til at implementere lignende foranstaltninger.

MEP’erne minder om, at biodiversitet spiller en afgørende rolle med hensyn til at sætte mennesker i stand til at bekæmpe og tilpasse sig den globale opvarmning, og understreger, at naturbaserede løsninger er win-win-løsninger, som omfatter beskyttelse, genopretning og bæredygtig forvaltning af skrøbelige økosystemer.

G20 skal gå forrest

Ifølge MEP’erne bør alle G20-landene udvise globalt lederskab og forpligte sig til at opnå klimaneutralitet senest i 2050. De opfordrer også Kommissionen til at oprette en international klimaklub med andre store drivhusgasudledere, med henblik på at fastsætte fælles standarder og øge ambitionsniveauet i hele verden, herunder gennem en fælles EU-mekanisme for CO2-grænsetilpasning.

MEP’erne glæder sig over USA's tilbagevenden til Parisaftalen og præsident Bidens tilsagn om at halvere USA's drivhusgasudledninger i 2030, i forhold til 2005-niveauet. MEP’erne forventer konkrete politiske foranstaltninger og finansiering for at nå dette mål.

MEP’erne anerkender Kinas vilje til at være en konstruktiv partner i de globale klimaforhandlinger, men de er bekymret over landets afhængighed af kul. De understreger deres holdning om, at Kina bør øge sit ambitionsniveau, og at dets klimamål bør omfatte alle drivhusgasudledninger, ikke kun kuldioxidudledninger.

Mere klimafinansiering til udviklingslandene

MEP'erne siger, at de industrialiserede lande skal leve op til deres løfte om at give mindst 100 mia. USD i klimafinansiering om året til udviklingslandene og øge dette beløb fra 2025, hvor de nye vækstøkonomier også bør begynde at bidrage. Der bør vedtages en plan for hvert enkelt lands bidrag til denne finansieringsplan. De ønsker også at sikre, at alle udviklingslande kan deltage i COP26, på trods af covid-19-restriktioner.


De danske MEP’ers bidrag til debatten om COP26 kan ses her.


Næste skridt

En delegation fra Parlamentet, under ledelse af Pascal Canfin (Renew, FR), deltager i COP26 i Glasgow fra den 8. til den 13. november.

Baggrund

Parlamentet har presset på for mere ambitiøs EU-lovgivning vedrørende klima og biodiversitet og erklærede den 28. november 2019, at vi befinder os i en klimakrise. I juni 2021 vedtog parlamentet den europæiske klimalov. Den gør den europæiske grønne pagts politiske forpligtelse til klimaneutralitet i EU inden 2050, til en bindende forpligtelse for EU og medlemslandene. Klimaloven øger også EU's reduktionsmål for drivhusgasudledninger inden 2030 fra 40% til mindst 55% i forhold til 1990-niveauet. I juli 2021 fremlagde Kommissionen pakken "Fit for 55 i 2030" for at sætte EU i stand til at nå dette mere ambitiøse 2030-mål.