Sakharov-prisen 2021: Parlamentet hylder Aleksej Navalnyj 

Pressemeddelelse 
 
 

Aleksej Navalnyjs datter, Daria Navalnaja, modtog Europa-Parlamentets Sakharov-pris på vegne af sin fængslede far ved en ceremoni den 15. december.

Onsdag modtog Daria Navalnaja Sakharovprisen 2021 på vegne af sin far Alexei Navalnyj  

Aleksej Navalnyj, der i øjeblikket er spærret inde i en arbejdslejr i Rusland, har været landets ledende oppositionsfigur i mere end et årti og kendt for sin kamp imod korruption og Kremls overtrædelser af menneskerettigheder.


I sine indledende ord roste Parlamentets formand David Sassoli Aleksej Navalnyjs mod: ”Han er blevet truet, tortureret, forgiftet, anholdt og fængslet, men de har ikke været i stand til at få ham til at holde op med at tale... Som han engang selv har sagt, så blomstrer korruptionen, hvor der ikke er menneskerettigheder. Jeg synes, han har ret. Kampen mod korruption er også en kamp for respekten for universelle menneskerettigheder. Det er bestemt en kamp for menneskelig værdighed, for god regeringsførelse og for retsstaten,” sagde David Sassoli og opfordrede til, at Aleksej Navalnyj øjeblikkeligt bliver løsladt.


Da hun modtog prisen i sin fars navn, kritiserede Daria Navalnaja dem, som er ivrige efter at formilde diktatorer i pragmatismens interesse, og insisterede på, at Europa skal være tro mod sine idealer: “Da jeg skrev til min far og spurgte ’hvad vil du have, jeg skal sige i min tale på dine vegne?’, svarede han: Sig at ingen kan sidestille Rusland med Vladimir Putins styre. Rusland hører til Europa, og vi stræber efter at blive en del af det. Men vi ønsker også, at Europa stræber efter sig selv, efter disse fantastiske ideer, som er kernen. Vi stræber efter et idéernes Europa med fejring af menneskerettigheder, demokrati og integritet.”

Tilstede ved prisoverrækkelsen i Strasbourg var også Leonid Volkov, en af Aleksej Navalnyjs politiske rådgivere, og Kira Yarmysh, der er presseansvarlig.


Afghanske kvinder, der kæmper for kvinders rettigheder i landet, og den bolivianske politiker Jeanine Áñez var de andre finalister til årets Sakharov-pris.


Hvem er Aleksej Navalnyj?

Aleksej Navalnyj er dette års vinder af Sakharov-prisen efter Europa-Parlamentets formand David Sassoli og de politiske gruppelederes beslutning den 20. oktober 2021. Han blev internationalt kendt for at arrangere demonstrationer mod præsident Putin og hans regering, ved at stille op til valg og tale for reformer til at bekæmpe korruption.

I august 2020 blev Aleksej Navalnyj forgiftet og han tilbragte flere måneder på at komme sig i Berlin. Han blev anholdt, da han vendte hjem til Moskva i januar 2021 og er nu i en straffelejr med høj sikkerhed og har stadig to år tilbage af sin straf. Aleksej Navalnyj gik i sultestrejke ved udgangen af marts 2021 for at protestere imod manglende lægebehandling.

I juni 2021 erklærede en russisk domstol Aleksej Navalnyjs organisation, Anti-Corruption Foundation, og hans regionale kontorer for “ekstremistiske grupper”.

I en betænkning vedtaget i januar 2021 forlangte MEP’erne, at Aleksej Navalnyj øjeblikkeligt og uden forbehold blev løsladt sammen med alle andre personer, der er blevet anholdt for at demonstrere for hans løsladelse og opfordrede EU-landene til at skærpe sanktionerne mod Rusland markant. En opfordring de gentog i april 2021.

Baggrund om Europa-Parlamentets Sakharov-pris

Sakharov-prisen for Tankefrihed uddeles hvert år af Europa-Parlamentet. Den blev stiftet i 1988 for at hylde individer og organisationer, der forsvarer menneskerettigheder og grundlæggende friheder. Den er opkaldt efter den sovjetiske fysiker og systemkritiker Andrei Sakharov og består af et certifikat og en pris på €50.000.


I 2020 gik prisen til den demokratiske opposition i Belarus.