Europa-Parlamentet ønsker mere vedvarende energi og energibesparelser 

Pressemeddelelse 
 
 
  • Andel af vedvarende energi skal øges til 45% inden 2030  
  • Målene for energibesparelser øges til 40% af det endelige energiforbrug og 42,5% af primærenergiforbruget  
  • Revision af de to love vil bidrage til at bekæmpe klimaforandringer og øge energisikkerheden  
I henhold til de nye regler skal EU-landene udvikle grænseoverskridende projekter for vedvarende energi © Kruwt_AdobeStock  

Senest i 2030 ønsker Europa-Parlamentet, at der anvendes meget mere vedvarende energi, og at energiforbruget reduceres betydeligt.

Onsdag stemte MEP'erne for at øge andelen af vedvarende energi i EU's endelige energiforbrug til 45% inden 2030 i forbindelse med revisionen af direktivet om vedvarende energi — et mål, der også støttes af Kommissionen under dens "RepowerEU"-pakke.

Lovgivningen fastsætter også delmål for sektorer som transport, bygninger, fjernvarme og afkøling. I transportsektoren bør udbredelsen af vedvarende energikilder føre til en reduktion af drivhusgasudledningerne på 16% gennem øget anvendelse af avancerede biobrændstoffer og en mere ambitiøs kvote for vedvarende brændstoffer, der ikke er af biologisk oprindelse, såsom brint. Industrien bør øge sin anvendelse af vedvarende energi med 1.9 procentpoint om året og fjernvarme med 2.3 point.

Alle EU medlemslande skal udvikle to grænseoverskridende projekter for at øge adgangen til grøn elektricitet. Medlemslande med et årligt elforbrug på over 100 TWh vil skulle udvikle et tredje inden 2030.

MEP'erne vedtog også ændringsforslag med henblik på at udfase andelen af træ, der medregnes som vedvarende energi.

Teksten blev vedtaget med 418 for; 109 imod: og 111 hverken/eller.

Energibesparelser

Ved en særskilt afstemning støttede MEP'erne revisionen af direktivet om energieffektivitet (EED), som er den lov, der fastsætter energibesparelsesmål for både det primære og det endelige energiforbrug i EU.

MEP'erne hævede EU's mål for reduktion af det endelige energiforbrug og primærenergiforbruget, således at medlemslandene kollektivt skal sikre, at det endelige energiforbrug reduceres med mindst 40% inden 2030 og primærenergiforbruget med 42,5% i forhold til 2007-fremskrivningerne. Dette svarer til henholdsvis 740 og 960 mio. ton olieækvivalenter (Mtoe) for henholdsvis det endelige energiforbrug og primærenergiforbruget. Medlemslandene bør fastsætte bindende nationale bidrag for at nå disse mål.

Målene vil blive nået gennem foranstaltninger på lokalt, regionalt, nationalt og europæisk plan i forskellige sektorer — f.eks. i det offentlige, bygninger, virksomheder og datacentre.

Teksten blev vedtaget med 469 for; 93 imod: og 82 hverken/eller.

Citater

"Kun øget anvendelse af vedvarende energi vil føre til reel energiuafhængighed", sagde Markus Pieper (PPE, DE), Europa-Parlamentets ordfører for direktivet om vedvarende energi. "Vi støtter helhjertet det forhøjede 2030-mål på 45%. Vi bekræfter behovet for mere grænseoverskridende samarbejde for at udvide udbredelsen af vedvarende energi og opfordrer til en diversificeret importstrategi for brint. Vi har også hævet bæredygtighedskravene til biomasse og brændstoffer og vist, hvordan biogene materialer kan yde et reelt økonomisk bidrag til energiomstillingen."

Niels Fuglsang (S&D, DK), ordfører for direktivet om energieffektivitet, udtaler: "Vi befinder os i en krise, hvor Putin lukker for gassen. Et af vores mest effektive svar på dette er energieffektivitet. Det er afgørende, at Parlamentet i dag har stemt for ambitiøse og bindende energieffektivitetsmål for EU og de enkelte medlemslande."

Næste skridt

Medlemmerne af Europa-Parlamentet og det tjekkiske formandskab for Rådet vil nu indlede forhandlinger om den endelige udformning af lovene. EU's ministre vedtog deres holdning i juni.

Baggrund

Den 14. juli 2021 vedtog Europa-Kommissionen "Fit for 55"-pakken, der tilpasser den eksisterende klima- og energilovgivning for at opfylde EU's nye mål om en reduktion af drivhusgasemissionerne på mindst 55% senest i 2030. Et element i pakken er revisionen af direktivet om vedvarende energi (RED II), der forpligtet EU til at sikre, at mindst 32% af energiforbruget kommer fra vedvarende energikilder senest i 2030.

Fit for 55-pakken omfatter også en opdatering af direktivet om energieffektivitet (EED) for at tilpasse dets bestemmelser til det nye 2030-mål. Det tidligere EU-mål var en forbedring af energieffektiviteten på 32,5% senest i 2030.