Korruptionsskandale: MEP'erne insisterer på mere åbenhed og kontrol 

Pressemeddelelse 
 
 
  • Alt arbejde i forbindelse med Qatar bør suspenderes, ingen adgang til Europa-Parlamentet for repræsentanter for Qatars interesser 
  • Nedsættelse af et undersøgelsesudvalg til undersøgelse af korruption begået af ikke-EU-lande og et særligt udvalg for åbenhed 
  • Opfordring til EU-forbud mod donationer fra ikke-EU-lande til MEP'ere og politiske partier 
  • MEP'erne bør angive indberetninger for aktiver i begyndelsen og slutningen af deres mandater 

Parlamentet har reageret på de seneste beskyldninger med øjeblikkelige ændringer og krav om foranstaltninger til at lukke smuthuller i de eksisterende åbenhedsregler.

Efter tirsdagens debat har Europa-Parlamentet vedtaget en resolution om mistanke om korruption fra Qatar og det bredere behov for større gennemsigtighed i EU-institutionerne med 541 stemmer for, to imod og tre hverken for eller imod.

MEP'erne er forfærdede over de nylige beskyldninger om, at MEP'ere, tidligere MEP’ere og ansatte i Europa-Parlamentet er involveret i korruption, hvidvaskning af penge og deltagelse i en kriminel organisation, og støtter Parlamentets fulde samarbejde med den igangværende undersøgelse, i erkendelse af at interne systemer ikke har formået at forhindre korruption. De fordømmer også Qatars formodede korruptionsforsøg, som anses som alvorlig udenlandsk indblanding i europæisk demokrati.

Øjeblikkelig suspendering af alt lovgivningsarbejde i forbindelse med Qatar

Som en øjeblikkelig foranstaltning har MEP'erne besluttet at suspendere alt arbejde med lovgivningssager vedrørende Qatar, navnlig vedrørende visumliberalisering og EU's luftfartsaftale med Qatar, samt planlagte besøg, indtil situationen er afklaret. De anmoder også om, at adgangskort til repræsentanter for Qatars interesser suspenderes, indtil de retslige undersøgelser er færdiggjorte.

Reform af Europa-Parlamentets regler

Europa-Parlamentet er bekymret over potentielle interessekonflikter som følge af "bijobs", især da nogle MEP'ere fungerer som ledere, sidder i bestyrelser eller i rådgivende instanser, eller rådgiver banker, multinationale selskaber eller børsnoterede selskaber. MEP'erne støtter et system hvor angivelse af aktiver skal ske i begyndelsen og slutningen af hvert mandat. Disse angivelser bør kun være tilgængelige for relevante myndigheder og vil udelukkende blive kontrolleret, hvis der foreligger begrundede påstande.

MEP’erne forpligter sig også til at sikre fuld åbenhed med hensyn til deres supplerende indtægter og til at forbyde enhver ekstern finansiering af medlemmernes og de politiske gruppers personale. Parlamentet vil forsøge at indføre et EU-forbud mod donationer fra ikke-EU-lande til MEP'ere og politiske partier og anmoder Kommissionen om at udarbejde et forslag med henblik herpå. Der bør indføres en karensperiode ved udløbet af et medlems mandat med henblik på at tackle "svingdørs"-fænomenet, siger MEP'erne.

MEP'erne ønsker at gøre EU's åbenhedsregister obligatorisk, udvide dets anvendelsesområde til repræsentanter for ikke-EU-lande og tidligere MEP’ere og forbedre registeret, så det kan bruges til at kontrollere oplysninger grundigere. For at hjælpe med at løse andre relaterede spørgsmål ønsker MEP’erne også at nedsætte et undersøgelsesudvalg så snart resultaterne af de aktuelle undersøgelser og retssager forelægger, for at undersøge tilfælde af korruption og upassende handlinger fra ikke-EU-lande, samt et særligt udvalg, der skal undersøge mangler i Parlamentets regler og fremsætte forslag til reformer. Desuden bør en særlig næstformand i Europa-Parlamentet have til opgave at kontrollere integriteten og bekæmpe korruption og udenlandsk indblanding.

I erkendelse af, at parlamentariske venskabsgrupper skal reguleres og overvåges, hvis de fortsat skal eksistere, instruerer MEP'erne kvæstorerne i at gennemføre de eksisterende regler og sammensætte et tilgængeligt og ajourført register. MEP’erne opfordrer også til, at der offentliggøres oplysninger om "lovgivningsmæssige spor" i forbindelse med foreslåede tekster og ændringer.

Samarbejde med andre EU-institutioner og -agenturer

Parlamentet opfordrer indtrængende Kommissionen til så hurtigt som muligt at fremsætte et forslag om at oprette det uafhængige etiske organ, som Parlamentet foreslog i september 2021, og anbefaler forbedringer af EU’s personalevedtægt for at bringe den i overensstemmelse med Whistleblowerdirektivet. Parlamentet understreger også den rolle, som Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO), Eurojust, Europol og OLAF, EU's Agentur for Bekæmpelse af Svig, spiller og opfordrer til at EPPO's og OLAF's kapacitet og samarbejde styrkes yderligere, samt til at der indføres fælles regler for bekæmpelse af korruption for medlemmer og ansatte i EU.