Fit for 55: Parlamentet har vedtaget vigtige love for at nå 2030-klimamålet 

Pressemeddelelse 
 
 
  • Gratis kvoter i emissionshandelssystemet (ETS) skal udfases fra 2026 
  • Vejtransport og bygninger inkluderes i nyt ETS II fra 2027 
  • Nyt instrument til forebyggelse af CO2-lækage skal beskytte EU's industri og øge de globale klimaambitioner 
  • En social klimafond skal bekæmpe energi- og mobilitetsfattigdom 
EP har vedtaget fem nye love, der skal gøre EU i stand til at reducere drivhusgasudledningen med mindst 55% inden 2030. ©AdobeStock/Schankz  

Europa-Parlamentet har vedtaget en reform af EU's emissionshandelssystem, der omfatter luftfart og søfart, CO2-grænsetilpasningsmekanismen og en ny social klimafond.

I slutningen af 2022 blev der indgået aftaler med EU-landene om flere vigtige retsakter, der er en del af Fit for 55-pakken. Disse aftaler blev tirsdag godkendt af Parlamentet. Lovgivningen skal sikre, at EU senest i 2030 får reduceret udledningen af drivhusgasser med mindst 55% i forhold til 1990, i overensstemmelse med den europæiske klimalov.

Reform af emissionshandelssystemet

Reformen af EU's emissionshandelssystem (ETS) blev vedtaget med 413 stemmer for, 167 imod og 57 hverken/eller. Reformen øger ETS' ambitionsniveau, da drivhusgasudledningen i ETS-sektorerne senest i 2030 skal reduceres med 62% i forhold til 2005. Den udfaser også gratis kvoter til virksomheder fra 2026 til 2034 og skaber et separat nyt ETS II for brændstof til vejtransport og bygninger, som vil sætte en pris på drivhusgasudledningen fra disse sektorer i 2027 (eller i 2028, hvis energipriserne er usædvanligt høje).

Yderligere oplysninger om ETS-reformen findes i den pressemeddelelse, der blev udsendt, efter at aftalen med EU-landene blev indgået.

Parlamentet stemte også for, at drivhusgasudledning fra søtransportsektoren for første gang skal inkluderes i emissionshandelssystemet (500 stemmer for, 131 imod og 11 hverken/eller). Det godkendte desuden revisionen af ETS for luftfart (463 stemmer for, 117 imod og 64 hverken/eller). Dette vil udfase de gratis kvoter til luftfartssektoren senest i 2026 og fremme anvendelsen af bæredygtige flybrændstoffer.

Nyt CO2-lækageinstrument

Med 487 stemmer for, 81 imod og 75 hverken/eller vedtog Parlamentet reglerne for EU's nye CO2-grænsetilpasningsmekanisme (CBAM), som har til formål at tilskynde lande uden for EU til at øge deres klimaambitioner. Den skal samtidig sikre, at EU's klimaindsats og den globale klimaindsats ikke undergraves af, at produktionen flyttes fra EU til lande med mindre ambitiøse klimapolitikker.

De varer, der er omfattet af CBAM, er jern, stål, cement, aluminium, gødning, elektricitet, brint samt indirekte udledninger under visse betingelser. Importører af disse varer skal betale enhver prisforskel mellem den kulstofpris, der betales i produktionslandet, og prisen på CO2-kvoter i EU's emissionshandelssystem.

CBAM vil blive indfaset fra 2026 til 2034, i samme tempo som de gratis kvoter i EU's emissionshandelssystem udfases.

Yderligere oplysninger om CBAM findes i den pressemeddelelse, der blev udsendt, efter at aftalen med EU-landene blev indgået.

En social klimafond skal bekæmpe energifattigdom

Aftalen med medlemslandene om at oprette en social klimafond (SCF) i 2026 for at sikre, at klimaomstillingen bliver retfærdig og socialt inklusiv, blev vedtaget med 521 stemmer for, 75 imod og 43 hverken/eller. Sårbare husstande, mikrovirksomheder og transportbrugere, der er særligt berørt af energi- og transportfattigdom, vil drage fordel heraf. Når Den Sociale Klimafond er helt på plads, vil den blive finansieret ved salg på auktion af ETS II-kvoter på op til 65 mia. euro, og yderligere 25 % skal dækkes af nationale ressourcer (svarende til anslået 86,7 mia. euro i alt).

Yderligere oplysninger om fonden findes i den pressemeddelelse, der blev udsendt, efter at aftalen med EU-landene blev indgået.

Næste skridt

Lovteksterne skal nu formelt godkendes af Rådet. De offentliggøres derefter i EU-Tidende og træder i kraft 20 dage senere.

I forbindelse med vedtagelsen af disse retsakter imødekommer Parlamentet borgernes forventninger om, at EU skal gennemføre og fremskynde den grønne omstilling som udtrykt i forslag 3(1), 3(8), 3(9), 11(1) og 11(7) i konklusionerne fra konferencen om Europas fremtid.