Olaf Scholz: "Vi har brug for et geopolitisk, større og reformeret EU” 

Pressemeddelelse 
 
 

Den tyske kansler diskuterede med MEP'erne i "Dette er Europa"-serien og opfordrede til et forenet Europa, der er i stand til at ændre sig for at sikre sin plads i morgendagens verden.

Den tyske kansler, Olaf Scholz, under sin "Dette er Europa"-tale til MEP'erne på Europa-dag © European Union, 2023 – EP  

Kansler Scholz understregede, at Europa har et globalt ansvar, der rækker ud over egne grænser, "fordi Europas velfærd ikke kan adskilles fra resten af ​​verdens velfærd." Verden i det 21. århundrede "vil være multipolar, og det er den allerede", sagde han. Kansler Scholz identificerede tre erfaringer for EU: "For det første er Europas fremtid i vores hænder. For det andet, jo mere forenet Europa er, jo lettere bliver det at sikre en god fremtid for os selv. Og for det tredje er ikke mindre, men mere åbenhed og mere samarbejde dagens orden."

For at sikre Europas plads i morgendagens verden skal EU ændre sig, sagde kansleren. "Vi har brug for et geopolitisk EU, et udvidet og reformeret EU og et EU, der er åbent for fremtiden".

Med hensyn til Ruslands krig mod Ukraine, sagde han, at EU nu skal sætte kursen for genopbygningen af Ukraine. Et velstående, demokratisk, europæisk Ukraine er den klareste afvisning af Putins imperialistiske, revisionistiske og ulovlige politik.

I en multipolær verden er landene i det globale syd vigtige partnere, fortsatte kansler Scholz. Europa skal gå i brechen for fødevaresikkerhed og fattigdomsbekæmpelse, og det skal holde sine løfter om at beskytte klima og miljø globalt.

Med hensyn til udvidelse af EU, sagde kansleren, at "en ærlig udvidelsespolitik gennemfører sine løfter — først og fremmest til landene på Vestbalkan". Han bebudede også, at han vil presse på for at udvide beslutningstagning med kvalificeret flertal til at omfatte flere beslutninger om udenrigspolitik og beskatning.

Han talte om migration og asyl, og han sagde, at "vi er forenet i målet om bedre forvaltning og regulering af irregulær migration — uden at forråde vores værdier." I mange dele af Europa er der behov for arbejdstagere fra lande uden for EU, fortsatte han, og hvis Europa forbinder migration med kravet om, at oprindelses- og transitlande også tilbagetager dem, der ikke har ret til at blive i Europa, "vil det gavne alle parter".

Reaktioner fra MEP'erne

Som reaktion på Scholz' forslag til EU-reformer krævede MEP'erne mod fra Europas ledere til at føre EU ind i fremtiden og opfordrede kansler Scholz til at presse på for et EU-konvent inden valget til Europa-Parlamentet i 2024. Flere medlemmer fremsatte krav om fortsat støtte til Ukraine i den russiske aggressionskrig, indtil en retfærdig fred er sikret, mens andre kritiserede Tyskland for at yde en træg støtte til Ukraine og EU for at give flere penge til våbenindustrien.

En række MEP'er understregede betydningen af at bekæmpe de økonomiske konsekvenser for de europæiske borgere af den russiske krig i Ukraine, og nogle opfordrede til ny lovgivning for at sikre social retfærdighed samt en reform af EU's elektricitetsmarked for at sikre rimelige priser. Nogle talere understregede betydningen af Europas grønne og digitale omstilling og anmodede om flere investeringer på disse områder, så Europa kan føre an i teknologiske gennembrud.

Baggrund

Dette er den tiende "Dette er Europa”-debat til plenarsamlingen efter tidligere drøftelser med Luxembourgs premierminister Xavier Bettel d. 19. april 2023, Litauens præsident, Gitanas Nausėda, den 14. marts 2023 og debatter i 2022 med den estiske premierminister Kaja Kallas, den italienske premierminister Mario Draghi, Irlands Taoiseach Micheál Martin, Kroatiens premierminister Andrej Plenković, Grækenlands premierminister Kyriakos Mitsotakis, Finlands statsminister Sanna Marin og Sloveniens premierminister Robert Golob.