Jina Mahsa Amini og den iranske protestbevægelse vinder Sakharovprisen 2023 

Pressemeddelelse 
 
 
Jina Mahsa Amini og bevægelsen "kvinder, liv og frihed" er vindere af Sakharovprisen for tankefrihed 2023 © EPA-EFE/WAEL HAMZEH  

MEP’erne har tildelt Sakharovprisen for tankefrihed 2023 til Jina Mahsa Amini og bevægelsen ”kvinde, liv og frihed” i Iran.

Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, annoncerede torsdag årets modtager af prisen i plenarsalen i Strasbourg – efter at Formandskonferencen (formand Metsola og de politiske gruppers ledere) havde kåret vinderen.

Præsident Metsola erklærede: "Den 16. september markerede vi etårsdagen for mordet på Jina Mahsa Amini i Iran. Europa-Parlamentet står stolt med de modige, som fortsat kæmper for lighed, værdighed og frihed i Iran. Vi står sammen med dem, der, selv fra fængsel, fortsætter med at holde bevægelsen "kvinder, liv og frihed" i live. Ved at vælge dem som modtagere af Sakharovprisen for tankefrihed 2023 husker Parlamentet deres kamp og hædrer fortsat alle dem, der har betalt den ultimative pris for frihed."

Jina Mahsa Amini var en 22-årig iransk-kurdisk kvinde. Hun blev anholdt af politiet i Teheran den 13. september for angiveligt at ignorere Irans strenge love for tildækning – og døde tre dage senere på et hospital i Teheran som konsekvens af fysisk vold under hendes varetægtsfængsling.

Hendes død udløste massive kvindeledte protester i Iran. Under sloganet "kvinde, liv, frihed" har de protesteret mod tildækningsloven og andre diskriminerende love.

Efter det iranske regimes brutale undertrykkelse af disse protester har Europa-Parlamentet gentagne gange fordømt den alvorlige menneskerettighedssituation i landet.

I oktober 2022 opfordrede MEP’erne til sanktioner mod iranske embedsmænd, der er involveret i både Jina Mahsa Aminis død og regimets undertrykkelse, og gav udtryk for deres stærke støtte til den fredelige protestbevægelse i Iran.

I januar 2023 krævede MEP’erne flere sanktioner mod det iranske regime. MEP’erne opfordrede også EU til at sætte Den Islamiske Republiks Revolutionsgarde på sin terrorliste.

Læs mere om de andre finalister til Sakharovprisen 2023 her.

Næste skridt

Prisoverrækkelsen finder sted den 13. december 2023 i Europa-Parlamentets plenarsal i Strasbourg.

Baggrund

Sakharovprisen for tankefrihed uddeles hvert år af Europa-Parlamentet. Det blev oprettet i 1988 til ære for enkeltpersoner og organisationer, der forsvarer menneskerettighederne og grundlæggende frihedsrettigheder. Den er opkaldt efter den sovjetiske fysiker og politiske systemkritiker Andrej Sakharov, og med prisen følger 50.000 euro.

Sidste år uddelte Parlamentet prisen til Ukraines modige folk, repræsenteret af deres præsident, valgte ledere og civilsamfundet.