Τρέχουσα γλώσσα: EL - ελληνικά  
Ενημέρωση 
 

Νέα στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια 

Η νέα στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια θα παρουσιαστεί από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, και θα συζητηθεί από τους ευρωβουλευτές την Τρίτη.

Τα Δυτικά Βαλκάνια θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ το 2018, καθώς η περιοχή αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου. Το ΕΚ στηρίζει τις προσπάθειες ένταξης της περιοχής στην ΕΕ, υπογραμμίζει ωστόσο τα προβλήματά της στα ζητήματα του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 6 Φεβρουαρίου τη στρατηγική της για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ αναμένεται να δημοσιεύσει τις ετήσιες εκθέσεις προόδου των χωρών αυτών τον Απρίλιο.


Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι πιο κοντά στην προσχώρηση στην ΕΕ, καθώς οι ενταξιακές συνομιλίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αντίθετα, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαπραγματεύσεις για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο απέχουν ακόμη περισσότερο από την ένταξη, έχουν, ωστόσο, το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.Συζήτηση: Τρίτη 6 Φεβρουαρίου

Διαδικασία: δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής